Alain Verheij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

21 januari 2020 door Jeffrey Schipper

Theoloog stoort zich aan dooddoeners en nietszeggend jargon in de kerk

"Ik mag in de kerk best zeggen dat God liefde is, maar daarmee is de kous niet af. Ik zeg er te weinig mee", maakt theoloog Alain Verheij duidelijk in een nieuwe blog voor de progressief-christelijke website Lazarus.

In zijn blog schrijft de theoloog dat "heilige geheimtaal kan verworden tot nietszeggend jargon". "‘God is liefde’. Je kunt het honderd keer zeggen en horen, maar als die uitspraak het einde van je geloofsgesprek is, ben je nog steeds nergens. (...) Je hebt een dogma gehoord en een dogma is dood zonder illustratie.

Jezus zou in de vergetelheid zijn geraakt als hij had rondgetoerd met lege hulzen als ‘God is goed en lief en almachtig’. Daarom vulde hij die hulzen consequent. Had hij het over liefde, dan kon je ook gelijk een voorbeeld krijgen van hoe hij die liefde dan graag voor zich zag: de barmhartige Samaritaan. (...) Zo zou ik het graag meer in de kerk zien, ook in mijn eigen theologie. 

De dogma’s, of het nou over de belijdenisgeschriften gaat of over nog oudere concepten als Gods ouderschap en liefde, zijn robuuste bomen. Daar heb je de bril van verhalen bij nodig, anders kun je er geen vrucht van plukken of plezier aan beleven", aldus Verheij.

Lees hier de volledige weblog van Alain Verheij.

Reacties

K
De uitspraak "God is liefde", daar kun je tenminste nog wel iets mee. Ze komen dat ook uit de bijbel zelf. Uitspraken als "de bijbel is van kaft tot kaft waar " en "de bijbel is het geïnspireerde woord van God", daar kun je helemaal niets mee, behalve dan de discussie dood slaan.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Download hier al onze gratis e-books + achtergronden!