Ds. G. K. Terreehorst
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

21 januari 2020 door Jeffrey Schipper

'Wie het zwaard opneemt, zal door het zwaard sterven' - wat bedoelt de Bijbel hiermee?

'In de Bijbel staat dat wie het zwaard opneemt, die zal door het zwaard sterven. Er zijn echter genoeg mensen die de wapenen hebben opgenomen en toch een natuurlijke dood zijn gestorven. Dus hoe kan dat?', vraagt een vragensteller zich af in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

In zijn antwoord wijst ds. G. K. Terreehorst allereerst de context van dit citaat uit de Bijbel. "De woorden die je aanhaalt zijn uitgesproken door de Heere Jezus op het moment dat Hij gevangengenomen wordt. Petrus trekt zijn zwaard en slaat het oor van Malchus af. Hij wil zijn Meester verdedigen en denkt dat wanneer Jezus gevangengenomen wordt het helemaal misgaat."

"Wat Petrus allereerst verkeerd doet, is dat hij het geestelijke koninkrijk van God met geweld wil verdedigen en tot stand wil brengen", vervolgt de hersteld hervormde predikant uit IJsselstein. "Jezus leert hem dat dit niet kan. 'Niet door kracht of door geweld maar door Mijn Geest zal het geschieden' (Zach. 4:6) zegt God al in het Oude Testament. Gods koninkrijk komt niet tot stand door het zwaard, maar door de verkondiging van het evangelie.

Tegelijk leert Jezus hem de les, dat wie zo gewelddadig te keer gaat het gevaar loopt zelf door geweld om het leven te komen. Wie op gewelddadige wijze het recht in eigen hand neemt en wraak neemt op anderen, die zal zelf ook met geweld te maken krijgen. We zien dat vandaag de dag in allerlei afrekeningen in het criminele circuit of de soms jarenlange vetes tussen maffiafamilies. Het ene geweld lokt het andere geweld uit.

Een christen die onheus wordt bejegend slaat er niet op los, maar mag het overgeven aan God, heeft zijn vijand lief en is bereid vergeving te schenken", aldus de predikant.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

Het Zwaard verwijst ook naar Gods Woord. Wie het vleselijke zwaard opneemt, zal door het geestelijke Zwaard van Gods Woord veroordeeld worden.
@Eric Hoekstra, ik kan een eind meegaan in je reactie. De tekst geeft alleen geen enkele aanleiding dat het om 2 verschillende soorten zwaarden zou gaan; eerder die het zwaard opneemt, zal door HETZELFDE zwaard sterven. Ik dek dus dat we het beter als volgt kunnen zien: wie het vleselijke zwaard opneemt, zal door het vleselijke zwaard sterven.

Het vleselijke zwaard is een reactie vanuit het vlees/ego. Reageren vanuit het vlees, roept altijd een reactie vanuit het vlees op bij de ander. Je krijgt het zwaard dus net zo hard terug.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Download hier al onze gratis e-books + achtergronden!