woestijn

Dagelijks leven

21 januari 2020 door Patrick Simons

Dominee Dekker over geweld in Oude Testament: "Geweld staat in veel gevallen ten dienste van de verlossing van Zijn volk"

Afgelopen donderdag promoveerde ds. Dekker op ‘Wie is deze? Een onderzoek naar de compositie en Godsvoorstelling van Jesaja 63’. Dekker is predikant van de hervormde gemeente (PKN) in Amersfoort en sprak naar aanleiding van de promotie met het Reformatorisch Dagblad. Daarbij gaat het onder meer over de veelgehoorde opmerking dat God in het Oude Testament veel gewelddadiger lijkt.

“Gods is in het Oude Testament meer verbonden met het geweld dan je zou willen, misschien”, vertelt Dekker. “Maar het geweld staat in veel gevallen ten dienste van de verlossing van Zijn eigen volk. Dat God het kwaad en het onrecht wreekt is juist een boodschap van hoop voor Israël. Onbekommerd en in één adem spreekt Israël over zijn God als Wreker én Redder, over God als Vader én Zijn verberging in toorn.”

Volgens de promovendus kunnen we Gods openbaring nooit helemaal doorgronden. “We kunnen Hem niet narekenen want Hij is heilig. Hij blijft voor ons de Verborgene, ook al maakt Hij zich bekend. Dat God zich verbergt, betekent ondertussen niet dat we tot een afwezige of onbereikbare God roepen. We geloven dat Hij ondanks Zijn verberging de goedertieren en genadige God is Die trouw blijft aan Zichzelf en aan Zijn eigen Woord.”

Lees het hele artikel in het Reformatorisch Dagblad.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Draag jij bij aan het meubilair, dat nodig aan vervanging toe is?