piet vergunst
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

16 januari 2020 door Patrick Simons

Oproep aan Gereformeerde Bond om ambt open te stellen voor vrouwen

Opnieuw is de discussie over wel of geen vrouw in het ambt actueel. Terwijl in de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) de discussie nog volop aan de gang is, is deze gevoelige kwestie ook aangesneden binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Zes (oud-)synodeleden hebben namelijk een oproep verspreid waarin ze zeggen dat ze willen dat het ambt in de volledig kerk voor vrouwen opengaat. Daarmee richten ze zich specifiek op de Gereformeerde Bond, een behoudende stroming binnen de PKN. Binnen deze kerken zijn vrouwen niet toegelaten tot het ambt. De ondertekenaars roepen de Gereformeerde Bond onder meer op om bij zichzelf te rade te gaan. Ze laten aan duidelijkheid niets te wensen over: “Tegenstanders van de vrouw in het ambt verschuilen zich achter een paar eenzijdig geïnterpreteerde Bijbelteksten en aanvechtbare theologische redeneringen.”

Tot dusver was het zo dat kerken binnen de PKN zelf konden kiezen welk standpunt ze bij dergelijke kwesties innemen. Piet Vergunst, algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond, reageert tegenover het Nederlands Dagblad op de oproep. Hij verwijst daarbij onder meer naar een eerdere uitspraak van de synode waarbij het erop neer komt dat kerken vrij zijn in hun keuze in deze thematiek. Ook zei hij dat het standpunt van de Gereformeerde Bond niets met discriminatie te maken heeft.

Reacties

K
Hoewel ik voorstander ben van een gelijkwaardige positie van vrouwen binnen kerkelijke gemeenten, vraag ik me af wat nu precies de motivatie om de bondsgemeenten hier op aan te spreken. De PKN mag blij zijn dat deze bondsgemeenten zijn gebleven na de fusie en zich niet met de Hersteld Hervormden hebben afgescheiden. Ik ben bang dat wanneer dit onder druk wordt doorgevoerd, er opnieuw leden of zelfs hele gemeentes verdwijnen uit de PKN.
K
Als de tijd daar is (wanneer de mannen op zijn en de vrouwen zich aandienen), dan is daar een natuurlijk moment om het er op gemeenteniveau over te gaan hebben. Liever dat ze zich wat ruimhartiger opstellen naar hun homoseksuele medemens die deel wil uit maken van een bondsgemeente.
Toon meer antwoorden (13)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.