paul
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 januari 2020 door Patrick Simons

Prof. dr. Paul: "Consumentisme één van de voornaamste religies van deze tijd"

Prof. dr. Herman Paul schreef het boek ‘Shoppen in advent’ een kleine theorie van secularisatie’. In het boek betoogt hij dat er bij secularisatie niet alleen ergens vanaf bewogen wordt, maar ook ergens naartoe. Het Reformatorisch Dagblad sprak met hem.

Paul vroeg zich onder meer af wat er bij mensen die zich afkeren van God voor in de plaats komt. “Consumentisme zie ik als één van de voornaamste religies van deze tijd. Het lijkt op een godsdienst, omdat het liturgische rituelen heeft, zoals de kerstaanbiedingen. Consumentisme wil mensen vormen tot mensen die hun identiteit ontlenen aan de kleding die ze dragen, de spulletjes waarmee ze zich omringen en de ervaringen die ze kopen.”

Bovendien merkt Paul dat ook kerkgangers zich als consumenten gedragen. “Ze zijn op zoek naar producten die passen bij hun religieuze voorkeuren. Christenen ruilen al hoppend de ene kerk in voor de andere of stemmen met hun voeten als de preek, de sfeer of de liedkeuze hun niet aanstaat. Maar vooral: de consument in ons is het gewend om op zijn wenken bediend te worden. Wat doet dat met onze verwachting van een Koninkrijk dat nog moet komen? Ook christenen kunnen zich ongemerkt verliezen in het hier en nu.”

Lees meer in het Reformatorisch Dagblad.

Reacties

F
Prof. Paul slaat de spijker op de kop! Het exorbitante consumentisme veroorzaakt niet alleen geestelijke schade maar ook aan natuur en milieu en exploiteert mensen uit derde wereldlanden als nieuwe slaven. Helaas wordt door veel seculiere mensen de overbevolking gezien als het grote kwaad.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!