Turkije

Dagelijks leven

17 januari 2020 door Patrick Simons

Opgepakte christenen Turkije weer op vrije voeten

Eerder deze week was er verontrustend nieuws uit Turkije. In het zuidoosten van het land waren drie christenen opgepakt, waaronder een Syrisch-orthodoxe priester-monnik. De drie zijn volgens de Duitse persdienst Idea inmiddels weer op vrije voeten.

Ze werden door de Turkse overheid beschuldigd van steun aan de PKK, een Koerdische terreurgroep. Diverse bronnen melden dat de drie een voormalig lid van deze groep voedsel hadden gegeven en dat ze daarom werden opgepakt. Priester-monnik Aho Bilecen is dinsdagmiddag vrijgelaten. De andere twee, waaronder de burgemeester van het Aramese dorp Arkah, kwamen een dag eerder al op vrije voeten.

Er werd verontwaardigd gereageerd toen de drie werden opgepakt. Zowel in binnen- als buitenland werd er opgeroepen om de drie weer vrij te laten. Dat is nu dus gebeurd. In de bewuste regio bevindt zich een Syrische orthodoxe-gemeenschap. Al jarenlang zijn ze slachtoffer van het conflict tussen Turkije en de PKK. Inmiddels bestaat de gemeenschap uit zo’n 2000 mensen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Draag jij bij aan het meubilair, dat nodig aan vervanging toe is?