john piper
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

16 januari 2020 door Patrick Simons

John Piper spreekt zich uit over de hel: "Als je God niet boven alles liefhebt, is dat een eeuwige straf waard"

John Piper besprak tijdens een recente aflevering van zijn podcast ‘Ask Pastor John’ de lastige thematiek rondom de hel. Hij legde uit waarom hij vindt dat de hel een terechte straf is voor zondaren zonder berouw. Mensen die stellen dat een oneindige straf absurd is, hebben volgens hem een te ‘kleine’ kijk op God.

Piper besprak het onderwerp naar aanleiding van een ingestuurde vraag. De vragenstelster stelde de thematiek van de hel niet te begrijpen. Ook het verlossingswerk van Jezus vond ze vreemd. “Ik zie gewoon niet in hoe een onschuldig iemand die op een vreselijke manier sterft, mijn fouten recht maakt in de ogen van God. Natuurlijk is er veel kwaad in de wereld. Maar de meeste mensen hebben God niet nodig om dingen als kwaadaardig te zien.”

De theoloog reageert daarop door te stellen dat de opvatting van mensen over het kwaad nooit groot genoeg kan zijn om de hel of het kruis van Christus te begrijpen. “Mensen zullen nooit de diepte van onze zondigheid begrijpen zonder dat God ons vertelt wat het probleem is. De essentie van het kwaad is niet wat de mens aangedaan wordt, maar wat we God aandoen door Hem niet te eren, verheerlijken en danken.”

Alles wat je boven God liefhebt, verkiest, geniet en koestert is volgens Piper de essentie van het kwaad. “Het is verraad. God is van oneindige waarde en schoonheid. Wanneer je Hem niet boven alles liefhebt en verkiest is dat een oneindige belediging en een eeuwige straf waard. Dat is waarom wij een Verlosser nodig hebben. Alleen een man van God kan deze oneindige straf dragen in de plaats van iedereen die Hem wil aanvaarden als God.”

Piper komt haast woorden tekort om de hel te beschrijven. “Het zal onuitsprekelijk verschrikkelijk zijn voor iedereen die erheen gaat. Er zal geen enkele ervaring van het goede zijn, geen enkel zicht op schoonheid, geen fijne geluiden, geen lichamelijk genoegen, geen bevredigend gevoel, geen voldane verlangens, geen hoop.”


Hel
- Zes redenen waarom de hel niet echt kan zijn
- Waarom ik niet geloof dat ongelovigen voor eeuwig verloren gaan
- Zes redenen waarom de hel echt is
- Waarom ik niet geloof dat ieder mens voor eeuwig naar de hemel gaat
- Een betere manier om te praten over de hel
Meer over hel »

Reacties

F
We dienen een ontzagwekkende God! Nee, begrijpen doen we Hem niet met ons verduisterde verstand. Zijn toorn is eeuwig, maar Zijn liefde ook en juist daarom gaf Hij Zijn Zoon.En nee, angst voor de hel redt ons niet. Onze liefde dient juist intenser te zijn als we beseffen waarvan verlost zijn.Onze helwaardigheid is ook precies de reden waarom alleen Jezus ons kan verlossen. Glorie aan God en het Lam!
H
Onder de hitte van Gods toorn brandt het vuur van Zijn liefde voor een weggelopen kind.
G
Afgedwongen liefde met het oog op een 'verschrikkelijke hel' is geen liefde. Dat is angst en ik ben bang, dat de uitspraken van Piper eerder angst zaaien dan liefde voor de Here God.

Zijn we dan niet zondig? Zeker wel, maar het evangelie zoals ik het versta, is juist een uitnodiging van de Heer om in het volbrachte werk van de Here Jezus te kiezen voor dat wat goed voor je is, het ontsnappen aan de macht van de zonde. Het is dus een keus ten Leven. De dood kennen we al. Die keus genereert liefde voor de Here God.
Toon meer reacties (12)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.