Dr. C. S. L. Janse
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 januari 2020 door Jeffrey Schipper

Voormalig RD-hoofdredacteur ziet dat afstand tussen SGP en rechtse cultuurchristenen groot is

"Cultuurchristendom: waardeloos of waardevol? De discussie spitste zich toe op de cultuurchristenen van het type Thierry Baudet. Maar er zijn er meer", merkt dr. C. S. L. Janse op in het Reformatorisch Dagblad.

De voormalig hoofdredacteur van het RD zoomt in op de cultuurchristenen aan de rechterkant van het politieke spectrum. "Gaat dat verder dan een gehechtheid aan kerstbomen, paaseieren en Zwarte Piet? Duidelijk is in ieder geval wel dat er niet veel affiniteit is met de bevindelijk gereformeerde kring waartoe de SGP vanouds gerekend wordt. Eerder met een vrijzinnig christendom.

Men werpt zich op als verdediger van de joods-christelijke cultuur, maar dat is dan wel in de sterk geseculariseerde variant die thans toonaangevend is. Als men de islam als een bedreiging voorstelt, is dat vooral als een bedreiging van allerlei moderne verworvenheden, zoals de emancipatie van de vrouw, de acceptatie van homoseksualiteit en in het algemeen de vrije seksuele moraal.

Janse benadrukt dat het voor de SGP van belang blijft om steun te zoeken bij andere partijen. "Dat geldt ook in de richting van Baudet, Wilders en andere rechtse populisten binnen en buiten de grenzen. Er is geen reden om die politiek melaats te verklaren, ook al zijn we niet onder de indruk van hun pleidooien voor verdediging van de joods-christelijke cultuur. Wie vanuit de Bijbel politiek wil bedrijven, staat heel wat anders voor ogen.

Voor een gereformeerde partij als de SGP is de afstand groot, ook al zijn er raakvlakken en overlappingen. De situatie in de VS, waar tal van orthodoxe christenen zich met veel enthousiasme scharen achter president Trump en de Republikeinse Partij, is een waarschuwend voorbeeld", stelt Janse.

Lees zijn volledige betoog in het Reformatorisch Dagblad.

Reacties

H
Christelijke politieke partijen hebben vaak wisselde contacten.

In Amerika heb je niet veel keus.
Waarom is het voor vele christenen onbegrijpelijk, dat Baudet en Wilders onder een bepaald soort christenen zoveel invloed hebben. Kennelijk omdat ze zich tegen de Islam keren en een joods- christelijke cultuur voor staan. Zoals Trump orthodoxe christenen achter zich heeft. Zitten dan toch de kerken vol met cultuur christenen? Is Baudet dan toch de slimme jongen, die demagogisch zo invloed heeft op b.v. de SGP en het soort cultuur christenen en de vrijzinnige christenen, hopende daar zijn extra stemmen weg te halen. Het gaat hem toch om macht?
a
"Wie vanuit de Bijbel politiek wil bedrijven, staat heel wat anders voor ogen." b.v. Water bij de wijn ?
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.