geweld
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 januari 2020 door Patrick Simons

Nigeriaanse bisschop haalt uit naar regering en het Westen: "Stilzwijgende goedkeuring aan radicale groepen"

Het geweld in Nigeria ten opzichte van christenen blijf toenemen. De laatste maanden zijn wederom tal van incidenten geweest met vaak een fatale afloop. De dodelijke aanslagen worden gepleegd door islamitische terreurgroepen, maar volgens bisschop Matthew Hassan Kukah gaat de regering zeker niet vrijuit. Dat schrijft Kerknet.

Kukah stelt de regering niet alleen maar wegkijkt maar zelfs het geweld tegen christenen bewust in de hand werkt. Hij deed de uitspraken na nieuwe gruwelijke gebeurtenissen, eind vorig jaar. Daarbij vielen tijdens een aanval op een christelijk dorp zeven doden. Bovendien publiceerde de islamitische groepering Boko Haram een video waarop tien christenen werden onthoofd.

De bisschop walgt van de houding van de Nigeriaanse regering. Daarbij refereert hij aan uitspraken van president Muhammadu Buhari in het verleden. Hij stelde meermaals voor om de shariawetgeving in te voeren. “Met de regering streeft hij naar de suprematie van de islam, ook als dat moet gebeuren met het gebruik van geweld”, aldus Kukah. “Door niet op te treden wordt stilzwijgend goedkeurig gegeven aan het optreden van radicale groepen.”

Het Westen zou volgens Kukah het grootste gedeelte van het geweld op kunnen lossen. “Maar zij heeft uitsluitend belangstelling voor de natuurlijke hulpbronnen van Nigeria. De vraag is hoelang Nigeriaanse christenen machteloos blijven toekijken. Als zij besluiten te reageren, wordt het land onherroepelijk in een burgeroorlog gestort.”


CIP in Nigeria
- Abdul vermoordde tientallen christenen: "In een droom zag ik het kruis van Jezus"
- Hoe het leven van Gyang in één nacht veranderde in een hel
- Bijbelleraar ziet wonderen in Nigeria: "Boko Haram is een zegen voor ons land"
- Bijpraten met Habila: "Christenen wilden mijn auto in de fik steken"
- Abu Bakr haatte christenen en wil nu het Evangelie verspreiden onder moslims
Meer over CIP in Nigeria »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.