vaticaan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 januari 2020 door Patrick Simons

Rel om pleidooi voor celibaat: schreef emeritus-paus nu wel of niet mee aan boek?

Dinsdag meldden we dat emeritus-paus Benedictus XVI samen met kardinaal Robert Sarah een boek heeft geschreven waarin ze uiteenzetten waarom het celibaat niet afgeschaft moet worden. In het artikel werd al gesteld dat er getwijfeld werd over daadwerkelijke inbreng van Benedictus in het boek, aangezien hij een slecht gezichtsvermogen heeft en vanwege ouderdom geen lange gesprekken meer kan voeren. Het lijkt er nu op dat hij inderdaad niet actief meeschreef.

Ook zou de voormalig paus helemaal geen toestemming hebben gegeven voor publicatie. Dat weet journalist Hendro Munsterman te melden op Twitter. Benedictus zou desgevraagd een essay over het priesterambt aan Sarah overhandigd hebben zonder te weten dat dit gepubliceerd zou worden. Opvallend is dat zowel de Amerikaanse uitgever als kardinaal Sarah beweren dat Benedictus wel degelijk wist dat er een boek zou komen. Sarah bracht gisteren zelfs een volledige verklaring naar buiten. Daarin stelt hij onder meer dat de paus “het hele proces op de hoogte is geweest van de publicatie van het gezamenlijke boek”.

In het Nederlands Dagblad schrijft Munsterman dat de emeritus-paus vervolgens verdere stappen nam. Benedictus wil niet dat zijn naam op de cover van het boek staat. Er is aan Sarah gevraagd om de naam van Benedictus van de cover, en onder de inleiding en conclusie te verwijderen. Het boek verschijnt vandaag. Wel wordt naar buiten gebracht dat een gedeelte van de tekst in het boek wel degelijk van Benedictus XVI is. Critici blijven zich daarop afvragen hoe het kan dat een man die nauwelijks meer kan schrijven en spreken een volledig essay kan uitwerken.

Op Twitter lijkt Sarah gedeeltelijk toe te geven aan de kritiek. Hij meldt dat er bij toekomstige uitgaven op de cover van het boek ‘Kardinaal Sarah, met medewerking van Bendictus XVI’ zal komen te staan. Hij zegt daar echter direct bij dat de tekst ongewijzigd zal blijven.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.