Kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 januari 2020 door Groot Nieuws Radio

Theaterdominee David Heek raadt christenen aan om zich te verdiepen in het 'enneagram'

Ieder mens is uniek, op de hele aardbol loopt er niemand rond die precies is zoals jij. Toch lijken we allemaal op elkaar en kunnen we onze persoonlijkheden onderverdelen in een aantal types. Theaterdominee David Heek heeft zich verdiept in het 'enneagram'; een persoonlijkheidsmodel. Christenen én kerken kunnen veel leren van dit model, zo vertelt de dominee in het programma Brandstof op Groot Nieuws Radio.

Het woord enneagram komt uit het Grieks en betekent ‘negentypenmodel’. “Het is een gedragsmodel dat al onze gedragspatronen in kaart brengt. Het is, zoals de naam zegt, onderverdeeld in negen types: perfectionist, helper, bereiker, individualist, waarnemer, loyalist, enthousiasteling, leider en vredestichter. “Ik dacht eerst dat ik een individualist ben, maar ik ben een enthousiasteling”, vertelt David Heek. “Als je een test doet, scoor je op alle types punten. Alle types zitten in in je, maar 1 of 2 zijn dominant.”

“Ga de diepte in, onderzoek je ego en laat je ervan bevrijden”, vertelt David Heek. Als voorbeeld noemt hij Martha (type 2, helper) en Maria (type 5, waarnemer). “Martha is een echter helper, maar is boos op Jezus, omdat zij de koffie zet en Maria zit er maar een beetje lui als waarnemer aan de voeten van Jezus. Jezus reageert fantastisch, Hij zegt: Martha, je bent goed bezig, maar Maria heeft het betere deel gekozen. Kom maar, het komt wel goed.”

Luister het hele gesprek op de website van Groot Nieuws Radio.

Reacties

G
"Kom maar, het komt wel goed.”

Ik welke vertaling staat deze zin erbij?

M
? Laten we ons verdiepen wat Jezus zegt wie wij zijn is al e e n hele klus!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.