Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 januari 2020 door Patrick Simons

Emeritus-paus: Huwelijk en priesterschap gaan niet samen

Er gaan steeds meer stemmen op dat het celibaat voor priesters in de katholieke kerk afgeschaft moet worden. Maar niet iedereen vindt. Zo is de vorige paus, Benedictus XVI, een uitgesproken voorstander van het celibaat. Samen met kardinaal Robert Sarah publiceert hij nu zelfs een boek waarin ze uiteenzetten waarom het celibaat niet afgeschaft moet worden.

‘Vanuit het diepst van ons hart: Priesterschap, celibaat en de crisis in de katholieke kerk’. Dat is de titel van het boek dat de twee publiceren. De boodschap is duidelijk: het celibaat moet blijven, in alle gevallen. Uitzonderingsgevallen zijn er volgens hen niet. Het is de vraag wat de huidige paus met het advies en de mening van de vorige paus gaat doen. De huidige paus schrijft op dit moment namelijk een reactie op de uitspraak van de Amazonesynode. De meerderheid van die synode stemde eind vorig jaar voor het wijden van getrouwde mannen. Op die wijze willen ze het tekort aan priesters in de regio bestrijden.

De huidige paus sprak zich eerder ook al uit voor het celibaat, maar liet daarbij wel enige ruimte voor getrouwde priesters in uitzonderingsgevallen. Benedictus ziet de uitzonderingsgevallen niet. “Het huwelijk vraagt van een man zichzelf geheel aan zijn familie te geven. Omdat het dienen van de Heer ook een totale gave van de man vraagt, lijkt het niet mogelijk om de twee roepingen tegelijk uit te voeren. Zo werd de mogelijkheid om het huwelijk af te wijzen, om zichzelf geheel ter beschikking van de Heer te stellen een criterium voor de priesterlijke dienst.”

Overigens was Benedictus XVI tijdens zijn periode als paus een stuk coulanter. Zo gaf hij in 2009 aan getrouwde anglicaanse priesters toestemming om over te stappen naar de rooms-katholieke kerk. Daarbij mochten ze gewoon gehuwd blijven en ook seksuele onthouding was niet nodig. Ook dit was een behoorlijke uitzondering en ligt niet in lijn met zijn betoog in dit nieuwe boek.

Er gaan daardoor ook stemmen op dat Benedictus gemanipuleerd is door andere geestelijken die fel tegenstander zijn van het beleid van de huidige paus. De berichten dat Benedictus vanwege zijn slechte gezichtsvermogen helemaal niet meer kan schrijven en ook niet in staat is om een gesprek van langer dan een paar minute te houden, voeden deze geruchten.

Reacties

Onbegrijpelijk dat men het niet wil afschaffen terwijl er geen enkele bijbelse grond is voor de traditie van het verplichte celibaat.

Is alleen een goed beleefd celibaat een zegen voor de kerk? Ook een goed huwelijk is een zegen voor de kerk. Een gehuwde voorganger kan beter bijv. huwelijksproblemen begrijpen. Bovendien: voorganger én echtgenote kunnen beiden volkomen toegewijd zijn aan hun taak voor de Heer en zij kunnen elkaar heel mooi aanvullen en samen tot grote zegen zijn. En het huwelijk is ook nog beeld van Christus en de gemeente.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events