Elwin
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

15 januari 2019 door Lukas ten Napel

Elwin Beekman is een van de organisatoren van de sporttoernooien van Bond tegen Vloeken: “Deelnemers bepalen elkaar extra bij hun taalgebruik”

Wie een sport beoefent, zal regelmatig in aanraking komen met grof taalgebruik. Je raakt geblesseerd, mist een enorme kans op het winnende doelpunt of het wil de hele wedstrijd al niet lukken om lekker in je spel te komen. Een krachtterm ligt in die situaties vaak op het puntje van de tong. De Bond tegen Vloeken bedacht een manier om dit onder de aandacht te brengen; een sporttoernooi waar het taalgebruik centraal staat. Hoe kan een voetbaltoernooi helpen om spelers bewuster te maken van hun taalgebruik? CIP sprak met een van de organisatoren, Elwin Beekman.

De Bond tegen vloeken zet zich in voor respectvol taalgebruik in de meest brede zin van het woord. Vloeken is het misbruiken van de naam van God of van Jezus. Als er sprake is van opzettelijk en doelbewust misbruik van Gods naam, spreken we van godslastering of blasfemie.

Wat is het doel van zo’n zaalvoetbaltoernooi?
“’Een vloek mist ieder doel!’ die uitdrukking zal je waarschijnlijk wel kennen of een keer bij een sportclub of treinstation gezien hebben. In plaats van ‘het doel missen’ (negatief) willen we met dit toernooi juist een aantal positieve doelen voorop stellen en behalen. In de eerste plaats zorgt het toernooi natuurlijk voor een stukje naamsbekendheid bij je achterban. Je laat je op een ‘andere’ manier van je horen als organisatie. Dit doen we dan ook graag door middel van het zaalvoetbaltoernooi, maar ook met het volleybaltoernooi in mei.

Daarnaast proberen we, aan de hand van deze sportactiviteiten, de deelnemers bewust te maken van hun taalgebruik tijdens het beoefenen van de sport. Dat is ook een missie van de bond; er wordt ingezet op een breder publiek dan alleen de christelijke achterban. Niet alle deelnemers van ons toernooi zijn dan ook christen. Er deed zelfs een team met islamitische jongeren mee waarvan de deelnemers via Facebook in contact waren gekomen met ons evenement. Vroeger was één van de slogans van de bond: 'Een vloek mist ieder doel'. Nu kunnen de teams in de praktijk het goede voorbeeld geven.”

Hoe is het toernooi verlopen?
“Voorspoedig! Er deden dertig teams van verschillende niveaus mee die samen 132 wedstrijden afgewerkt hebben, geleid door officiële KNVB-scheidsrechters. De eerste wedstrijd begon om half negen en om kwart voor zes was de prijsuitreiking in drie verschillende klassen; echt een volle dag. Natuurlijk raken er wel eens spelers geblesseerd maar daarvoor zijn gelukkig de mensen van de EHBO aanwezig. Aan het einde van het toernooi konden we concluderen dat we een mooie dag achter de rug hadden. Ik vind het een heerlijk sfeertje! Het is een dag waarop iedereen er vol voor gaat. Je ziet bekende gezichten, maar ook ieder jaar weer veel nieuwe deelnemende teams. De ambiance was vrij gemoedelijk, tot aan de finale toe. Zolang het sportief blijft vind ik het zeer geslaagd.”

Ging het qua taalgebruik ook goed?
“Ja, het toernooi werkt bezinnend. Natuurlijk probeer je als organisatie met alle vrijwilligers het goede voorbeeld te geven, maar uiteindelijk ben je voor een groot gedeelte van de deelnemers afhankelijk. Inmiddels weten we van andere jaren dat wij het van andere deelnemers terugkregen wanneer scheidsrechters of spelers van andere teams hardop vloekten. Gelukkig hebben we dit jaar geen negatieve berichten gehad en zelf hebben we ook niets bemerkt vanaf de zijlijn. Verder merk je dat mensen elkaar in de positieve zin terecht wijzen. Bij de simpelste scheldwoorden werd vaak al ‘ho ho, rustig!’ of iets in die strekking geroepen. Dat is ook weer komisch; mensen worden extra bij hun taalgebruik bepaald.”

Hoe ga je om met grof taalgebruik in je eigen omgeving op sportgebied?
“Ik ben zelf fanatiek volleyballer en ook daar merk je zeker wel dat het uiten van frustratie gepaard gaat met vloeken. In het verleden heb ik voor meerdere niet-christelijke teams gespeeld. De meeste ploeggenoten begrijpen het wel wanneer je aangeeft dat het pijn doet wanneer zij vloeken. ‘Als een vloek valt, breekt er iets’. Waarom? Omdat die Jezus en God je dierbaar is geworden. Je onteert God en gaat tegen het derde gebod in wanneer je deze Naam zomaar noemt en Hem aanroept voor je eigen verdoemenis. Als je doorvraagt aan iemand die een vloek laat vallen, kom je er vaak achter dat diegene simpelweg niet doorheeft wat hij eigenlijk zei of vroeg.

Aan de andere kant probeer je zelf juist het goede voorbeeld te geven. Niet alleen door het gebruik van vloeken te mijden maar juist door liefde- en respectvol met elkaar om te gaan.
Ik hoorde pas dat Nederland samen met een aantal andere landen één van de weinige plekken is, waar ontzettend veel gevloekt wordt en waar de intensiteit waarmee gevloekt wordt toeneemt. Je valt dus steeds meer op zodra je je weerhoudt van vloeken en juist positief over Jezus praat. Ik hoop dat iedere christen deze kans niet uit de weg gaat!”

Over een tijdje vind het volleybaltoernooi weer plaats. Kijk je daar als volleyballer naar uit?
“Zeker! Het is in Veenendaal op zaterdag 9 mei. Daar proef je hetzelfde sfeertje als bij het voetbaltoernooi. Een belangrijk verschil is dat volleybal vaak meer recreatief is dan zaalvoetbal. De gewone ‘camping-niveau-speler’ doet daar vaker mee. Het is nog iets gemoedelijker. Als organisatie kun je er dus ook iets relaxter instappen.”

Wilt u meer weten over het geplande volleybaltoernooi? Klik dan hier.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.