Schreuders Uitslag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

14 januari 2020 door Reformatorisch Dagblad

Is alleen de moeder verantwoordelijk voor het gezinsleven? Ds. Uitslag en Jan Schreuders gaan in gesprek

“De man kan nooit de opvoeding op het bordje van zijn vrouw alleen leggen; hij draagt er zelf ook volledig verantwoordelijkheid voor.” Dat vertelt ds. A.C. Uitslag, predikant in de christelijke gereformeerde kerken (CGK) in een gesprek met Jan Schreuders, de voorzitter Raad van Toezicht op het Ichtus College te Veenendaal. De twee spreken voor de camera van het Reformatorisch Dagblad. Dit keer gaat het over de rol van vaders en moeders en gezinsvorming zoals die in de huidige maatschappij plaatsvindt.

“Ik zie een nadrukkelijke taak die door beide vervuld moet worden”, vertelt Schreuders. “Moeders werken vaker buiten de deur en vaders zijn vaker thuis.” Ds. Uitslag vult aan: “Als vader hoor je er te zijn voor je kind; een luisterend oor, waarin het voor mij meer ligt in de kwaliteit van vaders aanwezigheid en niet in de kwantiteit. Dat er meer een rol is gekomen voor de vaders binnen het gezin is volkomen Bijbels; er staat niet voor niets: ‘Vaders wekt uw kinderen niet tot toorn’.”

Gezinsvorming
Ook in de reformatorische wereld wordt op latere leeftijd getrouwd en worden de kinderaantallen kleiner. Schreuders heeft hier geen oordeel over. Ds. Uitslag reageert: “Als iemand trouwt, zal er een bepaalde openheid moeten zijn om de kinderzegen te ontvangen. Het kindertaantal dat kleiner wordt, vind ik wel een lastig onderwerp. In het huwelijksformulier gaat het niet over zoveel mogelijk kinderen krijgen, maar over dat je de kinderen mag opvoeden tot de vreze Gods. Dat vraagt ook tijd en investering en ieder gezin is wat dat betreft anders. De toenemende aandacht voor de rol van vader en moeder zou een reden kunnen zijn dat mensen bewuster nadenken over het ontvangen van de kinderzegen.”

Bekijk het hele gesprek in de onderstaande video.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.