Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 januari 2020 door Jeffrey Schipper

GKv neemt vanwege vrouwelijke ambtsdragers op pijnlijke wijze afscheid van zusterkerken

‘Geachte afgevaardigden, het is over’, aldus Karlo Janssen van de Canadian Reformed Churches. ‘U bent veranderd, wij niet.’ Een deel van de buitenlandse zusterkerken is not amused omdat het binnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) voor vrouwen mogelijk is om te dienen als diaken, ouderling of dominee. De banden met buitenlandse vrijgemaakten zijn verbroken, schrijft het Nederlands Dagblad.

Janssen sprak namens één van die voormalige zusterkerken, meldt het ND. Hij kwam het besluit om de banden te verbreken persoonlijk overbrengen. Ook uit het Australische kamp klonk een duidelijke vermaning. "Het fundament van het geloof staat op het spel. Er is geen basis meer voor vertrouwen." Ook Free Reformed Churches of Australia heeft de banden verbroken, vanwege het vrijgemaakte besluit dat vrouwen dominee mogen worden.

Sieds de Jong, dominee in Drachten, reageerde als volgt: "We zaten ooit in een kerk die dacht het alleenrecht te hebben op de juiste uitleg van de Bijbel en daarmee anderen de maat nam. Ja, we zijn veranderd. Ik ben er blij om."

Binnen de Nederlandse tak van de GKv mogen vrouwen sinds 2017 aan de slag mogen als diaken, ouderling en predikant. De zogeheten ‘zwijgteksten’, waarin de apostel Paulus in de Bijbel zegt dat vrouwen niet mogen spreken tijdens de samenkomst, zijn volgens de GKv op zichzelf niet voldoende reden om te zeggen dat vrouwen geen gezag mogen hebben.

Reacties

De GKV hebben door dit besluit een begin gemaakt met de aftakeling van hun kerkelijke eenheid en zijn zodoende de weg van de vrijzinnigheid ingeslagen. Nu is het zo, zo priester zo volk, dus een scheefgroei van binnenuit waarbij de mannen de hoofdrol spelen, in relatie tot hun eigen ambts-verantwoordelijkheid.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.