boudry
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

13 januari 2020 door Patrick Simons

Wetenschapsfilosoof Maarten Boudry: "Christendom vroeger even intolerant en dogmatisch als islam"

“Ik had nauwelijks contact met moslims en ik had de Koran niet gelezen, maar ik was van mening dat alle negatieve percepties van de islam op vooroordelen berustten.” Dat stelt wetenschapsfilosoof Maarten Boudry in gesprek met De Volkskrant. Hij veranderde echter van mening. In het interview gaat hij onder meer in op het verschil tussen het christendom en de islam.

“Er is wel degelijk een groot probleem met de islam”, stelt hij nu. “Een probleem dat door links politiek correcte mensen (waartoe ik mezelf rekende) veel te lang is doodgezwegen. Ik heb inmiddels een stapel kritische stukken over de islam geschreven: over homohaat, religie als voedingsbron voor terreur en misogynie. Mijn grote frustratie is dat links de kritiek op de islam nooit op een genuanceerde, verantwoorde manier heeft aangepakt. Tja, dan lopen mensen met hun angsten naar populistische volksmenners, natuurlijk.”

Boudry meent dat vaak ten onrechte gesteld wordt dat de islam en het christendom twee heel verschillende religies zijn. “Rechtse doemdenkers geloven dat het totaal verschillende religies zijn en dat het christendom van nature vredelievend, liberaal en tolerant is. Daar ben ik het totaal niet mee eens. De islam moet nog een inhaalslag maken, dat klopt, omdat de Verlichting nu eenmaal door een samenloop van omstandigheden in West-Europa is ontstaan en niet in de islamitische wereld. Maar het christendom was vroeger even intolerant en dogmatisch.”

Lees het hele interview in De Volkskrant.

Reacties

J
Maarten Boudry,

u moet de bijbel maar eens goed lezen zeker het nieuwe testament.Jan van Faassen.P.S. Het gaat over het heden!!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events