barmhartige Samaritaan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

13 januari 2020 door Jeffrey Schipper

Hoe de ‘barmhartige Samaritaan’ tot leven komt in Oekraïne: “Veel ouders zijn uit de ouderlijke macht ontzet”

“Verreweg de meeste kinderen komen namelijk uit een thuissituatie, die verre van rooskleurig was. Veelal zijn de ouders via de voogdijraad uit de ouderlijke macht ontzet, vandaar de opname in het kindertehuis”, aldus Mieke den Boer. Namens Stichting HOE (Hulp Oost-Europa) en als vrijwilliger van de stichting nam zij een kijkje in kindertehuis De Barmhartige Samaritaan in Oekraïne. In gesprek met CIP.nl blikt ze terug op haar indrukwekkende reis.

Onze jongerenreizen kunnen niet doorgaan dit jaar, maar hulp blijft nodig. Steun het werk van stichting HOE in Oost-Europa!

Dit kindertehuis is ontstaan op initiatief van een bestuurslid van Stichting HOE, die al vóór 1989, het jaar van de val van het communisme, in Oekraïne kwam. Samen met een Oekraïense predikant kreeg hij de gelegenheid een staatsweeshuis te bezoeken. Van de toestand daar was hij zó geschrokken, dat hij zich voornam: er móét in dit gebied een kindertehuis komen waar de kinderen goed verzorgd worden, waar ze liefde krijgen en waar ze horen over Gods liefde voor hen. Via allerlei acties en met enkele grote sponsoren is het kindertehuis er inderdaad gekomen. In 1992 is men -na heel veel moeite met de Oekraïense regering, die een stuk grond beschikbaar moest stellen- met de bouw begonnen. Begin februari 1996 is het in gebruik genomen. Dat jaar kwamen de eerste zeven kinderen. In de loop van de volgende jaren werd dit aantal geleidelijk aan uitgebreid tot zo’n 75 kinderen.”

Het kindertehuis is vernoemd naar het verhaal van de barmhartige Samaritaan. Waarom willen de medewerkers van het weeshuis zich door deze gelijkenis uit de Bijbel laten inspireren?
“De medewerkers van het tehuis willen liefdevol met de kinderen omgaan. Elk kind dat daar is heeft heel wat achter de rug; het komt uit een zeer slechte thuissituatie, waarin met name alcoholisme een grote rol speelde. Vaak is zo’n kind achter in ontwikkeling, het is veelal ook niet naar school geweest. Met liefde en een goede verzorging wil men de kinderen laten weten dat ze er mogen zijn. Ook wil men hen de blijde boodschap van de Bijbel meegeven: dat Jezus van hen houdt en hen wil helpen bij alles wat ze doen.”

Onlangs vond een donateursreis naar het kindertehuis plaats. Wat was één van de hoogtepunten van deze reis?
“Eén van de hoogtepunten was wel het uitje dat we met z’n allen gemaakt hebben, naar een prachtige picknickplaats met een prima accommodatie en diverse mogelijkheden om zich te vermaken. Omdat het niet ver weg was, konden alle kinderen, ook de kleintjes en de gehandicapte kinderen, hier mee naartoe. De kinderen konden hier van alles doen en er was ook een gezamenlijke goulashmaaltijd. Kinderen, leiding en sponsors hebben hier allemaal erg van genoten!”

Kun je aan de hand van een persoonlijk verhaal van één van de kinderen laten weten waarom dit werk zo waardevol is?
“Begin juni van dit jaar kwam Valentina, acht jaar oud. In de thuissituatie was er altijd ruzie en geschreeuw tussen de vader en moeder onderling en ook hun dochtertje kreeg zelden een normaal woord van hen. De ouders waren vrijwel voortdurend dronken.
Toen Valentina kwam, was ze helemaal vervuild en zat ze onder het ongedierte. Ze was nog nooit naar school geweest en ze had ook nog nooit in een bed geslapen; de grond was haar bed, een paar oude lappen waren haar dekens…. Ze keek haar ogen uit toen ze in het kindertehuis kwam, omdat iedereen in een bed sliep; ze had nog nooit zoiets gezien. En bijvoorbeeld een tandenborstel was haar ook volledig onbekend….

Door de liefderijke opvang en verzorging knapte Valentina al heel gauw op en van haar gezicht straalt de dankbaarheid dat ze hier mag zijn.”

Klik hier om het werk van Stichting HOE in Moldavië te ondersteunen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.