kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 januari 2020 door Patrick Simons

Predikant Leeuwarden verzet zich tegen winkelopening op zondag: "asociaal beleid"

De gemeente Leeuwarden heeft het plan opgevat om de openingstijden van de winkels te gaan verruimen. In het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders staat onder meer dat de winkels voortaan iedere zondagmorgen open mogen. Ook op feestdagen zoals kerst en pasen wil men de winkels openen. Het stuit bij christenen in de gemeente op behoorlijk wat verzet, zo meldt de Leeuwarder Courant.

Dominee Alfons van Vliet, voorganger van De Fonteinkerk in Leeuwarden, verzet zich in ieder geval hevig tegen de plannen. Hij riep iedereen op om zich tegen de plannen te verzetten. Bovendien gaf hij in duidelijke bewoordingen aan wat hij van de plannen vindt. Zo had de predikant het over een “asociaal beleid” en vroeg hij als inspreker tijdens een inspraakavond op het stadhuis of de gemeente niet iedereen een vrije zondagochtend gunde. Voor christenen is het volgens hem nog extra vervelend omdat ze door de nieuwe openingstijden niet naar kerk kunnen. Elke keer vrij vragen is immers geen optie volgens de predikant.

Het was in eerste instantie de bedoeling dat de gemeenteraad uiterlijk volgende week een besluit zou nemen in de kwestie. Dat is nu echter uitgesteld. Wanneer het besluit nu genomen gaat worden, is nog niet bekend.

Reacties

H
Min waardering voor ds. Van Vliet.

Als gemeenteraadslid heb ik de strijd tegen zondagsopenstelling destijds ook gestreden en verloren. Het was bedroevend hoe weinig bijval er kwam uit christelijke hoek. Zelfs winkeliers die zich christen noemen pleitten voor zondagsopenstelling. Men

ervaart de vrije zondag en het gezamenlijk opgaan naar Gods

huis blijkbaar niet meer als een zegen maar als last. De mens zal niet leven bij brood alleen....
C
Jammer óók dat veel niet-gelovigen dit onderwerp aangrijpen om post te vatten tegen die "ouderwetse religieuzen".

Maar ik vind het ook voor niet-gelovigen van grote waarde dat er 1 dag in de week blijft waarop nou eens niet iedereen aan het werk is of in de winkel loopt.

En dat in plaats daarvan het overgrote deel van de bevolking beschikbaar is voor gezamenlijke activiteiten, evenementen, familiefeesten etc.

Let op mijn woorden: als de zondag ooit een gewone werkdag wordt, vindt 20 jaar later iemand een "gezamenlijke rustdag" uit.
H
@ C.E. B-K. Over 20 jaar kan het inderdaad anders zijn.Als men van mening is dat de zondag niet verschilt van de andere dagen dan ligt het voor de hand dat het met de zondagstoeslag ook gauw afgelopen zal zijn.

De werknemers kunnen komen opdraven als het de baas belieft en een gemeenschappelijke vrije dag voor het gezin zit er niet meer in. Vroeger vonden christelijke partijen de PvdA ook nog wel eens aan hun kant vanwege het sociale aspect van de vrije zondag, maar dat is helaas ook verleden tijd.
Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events