vuurwerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 januari 2020 door ChristenUnie

ChristenUnie wil dat alleen lokale vuurwerkclubs vuurwerk afsteken

De ChristenUnie wil dat de jaarwisseling en het afsteken van vuurwerk mensen verbindt en dat het een veilig feest is voor iedereen. Daarom stelt de partij voor om het afsteken van vuurwerk voor te behouden aan lokale vuurwerkclubs. Deze clubs kunnen, na toestemming van de gemeente, voor en met de buurt het nieuwe jaar inluiden. Verder gebruik van vuurwerk door consumenten wordt hiermee niet meer toegestaan.

Eerder pleitte de ChristenUnie-fractie al voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Maar na de afgelopen jaarwisseling wil Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf verdere stappen nemen: “Er waren dit jaar weer meer incidenten met meer vuurwerkslachtoffers waaronder vele omstanders. Er was meer geweld tegen hulpverleners en op sommige plekken werden ze bekogeld met vuurwerk. En er zijn zelfs mensen om het leven gekomen. Acht van de tien letsels werden veroorzaakt door legaal vuurwerk. Dat zijn afschuwelijke gebeurtenissen voor wat een feestavond moet zijn.”

“Siervuurwerk kan er prachtig uitzien en mensen genieten ervan met hun dierbaren om samen te kijken. Maar als er zo veel mis gaat dan móet je iets doen. Met dit voorstel komen we tegemoet aan de oproep van politie, brandweer en vele anderen en kunnen we van de jaarwisseling weer een feest maken”

De ChristenUnie denkt dat lokale vuurwerkclubs een belangrijke rol kunnen spelen om Oud en Nieuw voor iedereen feestelijk te laten zijn. Stieneke van der Graaf: “Het lijkt mij prachtig als mensen uit de buurt samen komen om vuurwerk in hun wijk te organiseren of wanneer op het dorpsplein gezamenlijk het nieuwe jaar wordt ingeluid. Kijk maar naar de samenbindende rol die carbidclubs in grote delen van ons land spelen. Met een goede samenwerking met gemeenten en duidelijke afspraken heeft de vuurwerkclub wat ons betreft de toekomst.”

De roep om een verbod wordt de laatste tijd steeds luider. Hulpverleners als politie en brandweer pleiten er al langer voor, en steeds meer burgemeesters schaarden zich deze maand achter het pleidooi. Volgens korpschef Erik Akerboom werden afgelopen jaarwisseling opnieuw meer agenten belaagd met vuurwerk. Ook hulpverleners en journalisten werden doelwit.

In de coalitie zijn CDA en VVD zijn nog steeds tegen een verbod. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zei na de jaarwisseling niet "doof en blind te zijn" voor de signalen, maar alleen een verbod te willen als het helpt bij het terugdringen van letsel en agressie.

Reacties

g
Randstad beleid van Christenunie. Ze hebben steeds meer last van het D66 virus. Buiten de Randstad houden we van koeien, zwarte Piet en legaal vuurwerk.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events