kerkgangers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

10 januari 2020 door Jeffrey Schipper

Kerkganger: "Al een aantal jaren vind ik de zondag een saaie, onrustige en nare dag"

'De zondagmiddag geeft me dermate spanning dat ik vaak al de avond ervoor (zaterdagavond) en tijdens de kerkdienst zelf me al druk maak over hoe ik de verdere zondagmiddag moet doorkomen...', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. 'De situatie geeft me weleens het gevoel alsof ik zes dagen in de week mag genieten van het leven en die ene dag alsof ik er niet mag zijn. Het kost me enorm veel energie, zelfs zoveel dat ik er maandag nog moe van ben. Ik geloof niet dat God de zondag zo heeft bedoeld.'

Ds. A. de Lange beantwoordt de vraag. "God heeft de rustdag bedoeld om van daaruit de hele week te leven", schrijft de hervormde predikant uit Nieuw-Lekkerland. "Bij u functioneert dat duidelijk niet zo. U hebt de hele week een prima leven. Maar de zondag zet de zaken juist in mineur. Dat is niet Gods bedoeling. Als u mede vanuit die invalshoek naar uw probleem kijkt, hebt u een dubbele reden om verandering te zoeken.

Probeer in de dienst vooral datgene te horen en bewaren in uw hart wat verder gaat dan emotie, uitwendige prikkels en kortdurende ervaring. En dat zal er in elke dienst toch wel zijn? Ons binnenste wordt vooral gevoed doordat we kennis opdoen over God en Zijn Woord en dat dit door de Heilige Geest in ons gaat functioneren.

U draagt zelf heel wat oplossingen aan om uw zondagen gevulder te krijgen. Maar u aarzelt om diverse redenen om ze te benutten. Besef dat u wellicht het zelf daarmee moeilijk maakt. Verder geef ik ook in overweging: reserveer de zondagmiddag ook voor het lezen van een mooi of goed boek. Dan is een middag zo om. Uit het feit dat u zelf gemakkelijk schrijft, concludeer ik dat u in staat bent om door het schrijven van een ander ook veel te ontvangen.

Maar laten we ook praktisch blijven: als u voor de zondagmiddag het fijn vindt om samen met anderen te zijn: wees er open over. Tegenover uw familieleden en vrienden en tegenover gemeenteleden. U hoeft zich niet te schamen", aldus de predikant.

Lees zijn volledige antwoord op de website van Refoweb

Reacties

P
Betrek God in je leven dag in en dag uit dat is de mooiste voorbereiding voor de zondag en iedere dag om Hem te eren.
C
Kolossenzen 2:16-17 en Romeinen 14:5.

Deze kerkganger moet gewoon wat leuks gaan doen op zondagmiddag.
H
Veel mensen kunnen geen rust en stilte meer verdragen.
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!