Els van Dijk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

09 januari 2020 door Jeffrey Schipper

'Niemand weet eigenlijk wat er in mijn hart leeft'

'Het lukt mij niet om open te zijn. Niemand weet eigenlijk wat er in mijn hart leeft. Ik ervaar zulke hoge drempels; het lijkt alsof het alleen maar meer wordt. Het zorgt ervoor dat ik mij eenzaam voel, daarom wil ik het veranderen', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Els van Dijk (foto), directeur van de Evangelische Hogeschool, geeft advies.

"God heeft ons bedoeld als mensen die van betekenis zijn voor elkaar, die in verbondenheid met elkaar leven", maakt Els duidelijk. "Dat houdt dus ook geven en nemen in. Daarom is mijn eerste vraag aan jou niet: 'wat houd je tegen om iets van jezelf te delen met anderen?', maar ik draai het liever om: 'Wat heb jij te bieden?' Wat heeft God aan jou toevertrouwd met de bedoeling dat jij daarin een zegen kunt en zult zijn voor anderen? 

Misschien helpt daarom de volgende tip jou: probeer elke dag een zegen te zijn, iets goeds te doen voor minstens drie mensen die op je pad komen of zijn. Dat hoeft niet altijd iets groots en indrukwekkends te zijn natuurlijk. Een bemoedigend woord, een liefdevol kaartje, praktische hulp bieden: alles telt mee. Hoe kan jij iets van het hart van God laten zien voor de mensen die Hij op je pad plaatst?

Tip twee: neem iemand in vertrouwen dat je het nogal moeilijk vindt om jezelf bloot te geven en moedig die ander aan om jou vragen te stellen over wat er in je leeft en beloof elkaar dat je geen genoegen neemt met goedkope en gemakkelijke antwoorden. Oftewel: Ga oefenen in open zijn met iemand die je (al) vertrouwt.

Een bekend Bijbelvers zegt: Sta op en schitter! Wil je dat? (...) Dat hoeft niet (meteen) groots en meeslepend te zijn, maar dat mag je stap voor stap opbouwen, in de wetenschap dat God grote dingen kan doen met in voor onze ogen kleine dingen en/of uitspraken."

Lees haar volledige antwoord op de site van Refoweb

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.