aanslag Sri Lanka
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 januari 2020 door Open Doors

Open Doors constateert dat geweld tegen christenen in Sri Lanka toeneemt

Sinds de aanstelling van de nieuwe president Gotabaya Rajapaksa in december 2019 neemt het geweld tegen christenen toe. De president belooft het boeddhisme een superieure plek in Sri Lanka en radicale monniken maken daar gebruik van.

De christelijke minderheid in het boeddhistische Sri Lanka wordt op allerlei manieren gediscrimineerd. Lokale boeddhistische monniken herinneren bewoners er steeds aan dat ‘christenen hier niet horen’. Eind december waren er vijf geweldsincidenten tegen christenen.

Op videobeelden is te zien dat Ampitiye Sumanarathana Thera, een radicale boeddhistische monnik, op eerste kerstdag een christelijke pastor in zijn gezicht slaat. De monnik beschuldigt de pastor ervan dat hij boeddhisten illegaal tot het christendom bekeert. De pastor is letterlijk aangeslagen door de agressie van de monnik. De video werd in Sri Lanka online gedeeld door de Colombo Telegraph.

Op 22 december kreeg pastor Prasanna* in Zuid-Sri Lanka het verzoek om naar het politiebureau te komen, zo vertelt hij aan Open Doors. De politie wilde weten of de pastor een kerstviering wilde organiseren. Toen hij dit bevestigde, raadden de agenten hem dit af. In april 2019 was een van zijn kerkdiensten namelijk ook al verstoord door een groep boeddhistische monniken.De volgende dag kwamen tien monniken naar het huis van pastor Prasanna en ze eisten dat hij geen kerstviering zou houden. De pastor reageerde: “Zelfs als je me wilt doden, zal ik doorgaan met de kerstviering. De laatste twaalf jaar heb ik hier kerstfeest gevierd!” Politieagenten arriveerden ook en ze zeiden tegen de monniken dat de christenen alle recht hadden om een dienst te houden. Na veel discussie stemden de monniken toe, mits alleen gemeenteleden naar de dienst kwamen en er op straat niets van te horen was. Andere dorpsbewoners mochten de dienst niet bijwonen. Uiteindelijk kwamen 70 mensen naar de dienst inclusief een aantal dorpsbewoners.

Pastor Pushpa* – een andere pastor in Zuid-Sri Lanka – mocht ook geen kerstviering houden. Hij kreeg slechts toestemming om een kort gebedsmoment te vieren met zijn familie en mocht niet meer dan vijfentwintig mensen uitnodigen.

Lakmal Harischandra schrijft in een opinieartikel in de Colombo Telegraph dat geweldsincidenten tegen christenen zijn toegenomen sinds de aanstelling van de nieuwe president. Onder het bewind van president Mahinda Rajapaksa nam tussen 2005 en 2015 de christenvervolging in Sri Lanka ook toe. Mahinda is nu premier onder het leiderschap van zijn broer. Harischandra vraagt zich af in zijn artikel waarom de radicale monnik Ampitiye Sumanarathana Thera de ruimte krijgt om het recht in eigen handen te nemen en meerdere mensen te bedreigen en te mishandelen.

De heer Sunil – werkzaam bij een partnerorganisatie van Open Doors – hoorde van vijf incidenten rondom Kerst. Sunil: “We hoorden dat christenen in Bandarawela zijn mishandeld. We gaan deze mensen bezoeken om ze te bemoedigen en te horen wat er is gebeurd. We merken dat kerken in de gaten worden gehouden. Vorige maand kwamen hooggeplaatste militairen naar onze kerk met een lijst van alle kerken in onze omgeving. Ze wilden weten waar ze die konden vinden.”

Tijdens Pasen 2019 waren er aanslagen op kerken en hotels in Sri Lanka. Ruim 250 Sri Lankanen kwamen om het leven en er waren 800 gewonden. Sri Lanka staat op plaats 44 op de Ranglijst Christenvervolging. De nieuwe Ranglijst Christenvervolging verschijnt komende woensdag 15 januari.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.