Emma

Levensverhaal

17 januari 2020 door Stichting De Haven

Emma werkte jarenlang in de prostitutie: "Mannen wilden mij gebruiken voor 25 euro"

Emma* (36) werkt sinds 2004 in de prostitutie. Financieel is het vaak zwaar: “Ik betaalde de huur van mijn raam met het geld dat ik verdiende met schoonmaakwerk in het hotel.” In 2017 is Emma uit de prostitutie gestapt en werkt ze keihard aan een goede toekomst voor haarzelf en voor haar zoon.

Emma is geboren in Zuid-Amerika. Ze komt in 2004 in Den Haag in de prostitutie terecht. Ze schuift haar zwarte haar naar achteren als ze begint met haar verhaal: “Ik heb niet alleen in Nederland gewerkt, maar ook in Duitsland en Zwitserland. Een vriendin vertelde dat je in die landen veel kunt verdienen. Al die jaren heb ik wel hetzelfde werk gedaan.”

Inmiddels is Emma uit de prostitutie gestapt, maar ze kijkt somber als ze vertelt over de laatste tijd achter de ramen: “In de periode voordat ik stopte, ging het heel slecht met mij. Er was weinig werk en dus had ik weinig inkomsten. Mannen wilden mij gebruiken voor 25 euro, dat was onder de prijs! Je doet dit werk om geld te verdienen. Als er vervolgens weinig binnenkomt, is het ontzettend zwaar.”

"God speelde een grote rol bij het uitstappen. Hij gaf mij kracht en hielp mij."

De schulden stapelen zich op: “Op een gegeven moment kon ik mijn ziektekostenverzekering niet meer betalen, waardoor de schuld nog hoger werd. Het enige wat ik dacht was: Ik moet naar de Doubletstraat om geld te verdienen. Om het hoofd boven water te houden, nam ik een tweede baan! Overdag maakte ik schoon in een hotel, aan het eind van de dag werkte ik in de Doubletstraat. Mijn schulden in de straat betaalde ik met het geld wat ik verdiende in het hotel. Zoals alle Latijns-Amerikaanse vrouwen zorgde ook ik voor mijn familie. Maar dat werd onmogelijk. Alleen mijn moeder wist van mijn werk, mijn broers en zussen niet. Op een gegeven moment stuurde mijn moeder geld om mij te helpen”, vertelt Emma huilend.

Uitstappen
Dan komt Emma op een keerpunt in haar leven. “Toen ik zag dat ik ook ander werk kon doen, wilde ik het werk in de straten loslaten. God speelde een grote rol bij het uitstappen. Hij gaf mij kracht en hielp mij. Maar ook De Haven heeft mij geholpen in dit proces,” vertelt Emma zichtbaar emotioneel. Ze praat verder terwijl de tranen naar beneden druppen: “De Haven betekent ontzettend veel voor mij. Mijn maatschappelijk werker helpt mij met het regelen van praktische zaken zoals uitschrijving bij de Kamer van Koophandel of huisvesting. Daarnaast zijn ze er ook écht voor mij als persoon. Ik heb een ander leven gekregen. Ik kan weer rustig slapen.”

Emma lacht: “Vanaf nu wil ik mij richten op de toekomst. Ik ben blij met mijn baan in het hotel, maar het is niet wat ik wil. Allereerst moet ik Nederlands leren. Pas als ik de taal goed spreek, kan ik verder. Ik wil graag een opleiding volgen en dan op zoek naar een mooie baan zodat ik samen met mijn zoon kan bouwen aan een goede toekomst.”

* Vanwege privacy is deze naam gefingeerd.

Inmiddels is Emma hard bezig met een opleiding en werkt ze in de zorg. Recent heeft zij haar diploma behaald. Haar moeder weet welk werk haar dochter heeft gedaan. Met tranen in haar ogen bedankte ze De Haven voor de goede hulpverlening waarmee we Emma hebben geholpen om een leven buiten de prostitutie op te bouwen. Tijdens de kerstdagen kwam ze samen met haar moeder langs. Gedreven door het compassievolle voorbeeld van Jezus biedt Stichting De Haven hulp aan vrouwen die in Den Haag en omgeving in de prostitutie werken.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Al 98 procent van het bedrag is opgehaald. Draag je bij?