Patrick en Jeffrey
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 januari 2020 door Lukas ten Napel

Hoe een bezoek van de ChristenUniefractie aan Israël veel stof deed opwaaien - CIP Podcast

“De ChristenUniefractie is op bezoek in Israël en de Palestijnse gebieden. Ze stonden op het punt om Palestijnse politici te bezoeken, maar die afspraak werd op het laatste moment afgezegd. CU-Kamerlid Joël Voordewind werd weggezet als een anti-Palestijn.” Genoeg stof om over door te praten naar aanleiding van deze inleiding van Jeffrey Schipper, die wordt bijgestaan door Patrick Simons in de nieuwe CIP Podcast.

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Spotify.

Luister het fragment vanaf minuut 24:50.

Jeffrey vervolgt: “Ik moest wel een beetje glimlachen toen ik die verklaring las. Ik zie Voordewind toch als een vrij genuanceerde man die zowel naar Palestina als Israël probeert te luisteren.” Vervolgens gaat Patrick er met gestrekt been in: “Hij is natuurlijk wel eenzijdig op dat gebied. Hij is overduidelijk pro-Israël. Het is niet zo dat Israël het liefste jongetje van de klas is; Israël maakt natuurlijk ook fouten. Dat neemt niet weg dat ik in deze kwestie aan hun kant sta.”

Na een korte discussie worden de reacties van CU-voorman Segers en Voordewind besproken: “Dan heb je de kans om jouw kijk op het conflict te delen en vervolgens weiger je ons te ontmoeten. We hadden ook graag naar Hanan Ashrawi geluisterd.” Voordewind reageerde: “Onverstandig om het gesprek niet aan te gaan met de CU. We hadden graag de Palestijnse kant gehoord met de betrekking tot de situatie hier en het Irak en Iran van nu.” “Dat zie je Kuzu nog niet twitteren”, aldus Jeffrey.

Naar aanleiding van hun werkbezoek in Israël en de Palestijnse gebieden zijn, verantwoorden Segers en Voordewind zich in NRC Handelsblad voor hun vriendschap met Israël. "De staat Israël is voor elke Jood, waar dan ook, de laatste hoop op een veilige plek in een wereld waarin het giftige antisemitisme onuitroeibaar blijkt. Waar de grenzen van het land ook precies lopen, ze moeten veilig zijn en als er één volk recht heeft op zelfverdediging, dan het Joodse." Lees ook: ChristenUnie-Kamerleden leggen in NRC Handelsblad uit waarom zij vrienden van Israël zijn.

Luister het hele fragment vanaf minuut 24:50.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.