ChristenUnie-fractie Israël
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 januari 2020 door Jeffrey Schipper

ChristenUnie-Kamerleden leggen in NRC Handelsblad uit waarom zij vrienden van Israël zijn

"De staat Israël is voor elke Jood, waar dan ook, de laatste hoop op een veilige plek in een wereld waarin het giftige antisemitisme onuitroeibaar blijkt. Waar de grenzen van het land ook precies lopen, ze moeten veilig zijn en als er één volk recht heeft op zelfverdediging, dan het Joodse", aldus Gert-Jan Segers en Joël Voordewind namens de ChristenUnie in NRC Handelsblad.

Naar aanleiding van hun werkbezoek in Israël en de Palestijnse gebieden zijn, verantwoorden de politici zich voor hun vriendschap met Israël. Segers en Voordewind merken op dat "antisemitisme vroeg of laat altijd en overal weer de kop opsteekt". "Het is een onuitroeibaar, irrationeel kwaad dat door ons moeilijk anders begrepen kan worden dan door een wonderlijke band tussen God en het Joodse volk. Geen andere minderheid is zo vervolgd geweest als de Joodse."

Error: could not load events

Het duo wijst erop dat we na de Holocaust in een bijzondere tijd zijn terechtgekomen waarbij het Joodse volk na tweeduizend jaar weer een eigen land heeft. "Daar komt bij dat Israël zich bevindt in een uitgestrekte regio waarin honderden miljoenen het land het licht in de ogen niet gunnen. (...) Ook deze weken regent het weer raketten vanuit Gaza op willekeurige Israëliërs. In die realiteit ligt onze eerste loyaliteit bij Israël."

Segers en Voordewind maken duidelijk dat vriendschap met Israël iets anders is dan Palestijnenhaat. "We zijn voor een rechtvaardige oplossing van de territoriale conflicten, gunnen Palestijnen een eigen, vrij en veilig land en steunen al tijden verzoeningsprojecten die Joden en Arabieren samenbrengen." Ze betreuren het nogmaals dat Palestijnse politici een afspraak met de ChristenUnie-fractie op het laatste moment hebben afgezegd.

Lees het volledige commentaar in NRC Handelsblad.

Foto: de ChristenUnie-fractie op reis naar Israël en de Palestijnse gebieden. Bron: Joël Voordewind/Twitter.

Reacties

M
Bevraag Israëliërs of ze zich veilig voelen in Israel en je krijgt het antwoord dat zij zich nergens veiliger voelen dan daar!

Anti-semitisme is nooit weg geweest en het steekt weer de kop op.

Christenzionisme wordt zo genoemd door mensen die niet achter het joodse volk willen staan.
Ik ken verschillende verhalen van Israëliërs die naar Nederland zijn verhuisd omdat ze de sfeer van permanente achterdocht en paranoia niet meer konden trekken. Een verhaal luidde dat een Israeli in Nederland met de bus ging en tot zijn verbazing zag dat niemand een machinepistool om had en niemand vol wantrouwen naar andere mensen keek. Toen besloot hij om in ons land te gaan wonen, waar mensen normaal samenleven. Er is niet voor niets een grote uittocht uit Israel gaande welke maar nauwelijks door overgehaalde immigranten gecompenseerd wordt.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.