kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

09 januari 2020 door Patrick Simons

Fuseren van kerkverbanden? 'Missionair gezien geen goed idee!'

“Ik ben een groot voorstander van het neerhalen van kerkmuren, maar een minder groot voorstander van het fuseren van kerkverbanden.” Dat stelt Francisca van Dalen in een column die in het Nederlands Dagblad verscheen. De reden is volgens haar missionair.

“Elk kerkverband ontwikkelt een eigenheid, waarbij een bepaalde groep zich thuis kan voelen”, schrijft ze in het dagblad. “Die eigenheid wordt deel van de identiteit van mensen en daardoor ontwikkelt zich een band met een kerk. Bij een fusie verliest een kerk die eigenheid en verslapt de band die mensen hadden. Bovendien betekent een fusie doorgaans een teruggang in locaties. Daardoor zijn er minder mensen binnen bereik van een kerkgebouw.”

Van Dalen vraagt zich vervolgens hardop af of kerkelijke verdeeldheid dan geen slecht getuigenis is. “Wel als we elkaar de tent uitvechten natuurlijk. Maar dat hoeft niet. Want als verschillende kerkverbanden op een positieve manier met elkaar samenwerken, dan is er niet langer sprake van verdeeldheid, maar van verscheidenheid.” Haar conclusie is in ieder geval duidelijk: “Ik moet er niet aan denken dat Nederland maar één kerkverband had.”

Lees de hele column in het Nederlands Dagblad.

Reacties

H
Ik ben nooit voorstander van het SOW proces geweest en dit proces heeft op veel plaatsen veel schade aangericht. Tot op heden heb ik de meerwaarde nog niet gezien. Na de fusie van de Hervormde, Gereformeerde en de Lutherse kerk zijn er weer nieuwe kerken ontstaan. Laten we niet denken dat kerkmuren scheiding in het lichaam van Christus kunnen aanbrengen als wij broederlijk naast elkaar leven en elkaar de tent niet uitvechten. Kortom een goed artikel in het ND.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.