selma
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

08 januari 2020 door Patrick Simons

Joodse verzetsvrouw Selma van de Perre te gast bij Wereld Draait Door: "Binnen in mij zit een verschrikkelijk gat dat nooit zal helen"

De verhalen uit de Tweede Wereldoorlog klinken steeds verder weg. Steeds minder mensen die het zelf kan kunnen vertellen blijven over. Maar ze zijn er gelukkig nog wel. Gisteravond was de 97-jarige Selma van de Perre te gast bij De Wereld Draait Door en ze vertelde haar indrukwekkende verhaal.

Selma was een Joods en zat in het verzet. Ze was één van de weinige Joodse Nederlanders die de oorlog overleefde. Ze schreef een boek met haar indrukwekkende verhaal. Aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk licht ze een tipje van de sluier op. Zo vertelt ze over haar ervaringen in het kamp en hoe ze terecht kwam in het verzet. Ook vertelt ze hoe ze ooit met een Duitse officier flirtte, met hem mee naar huis ging om papieren te stelen waardoor twee opgepakte verzetsstrijders konden worden gered.

Het verhaal van Selma is indrukwekkend, om stil van te worden. Na de oorlog komt ze erachter dat volledige familie in vernietigingskamp Auschwitz is omgekomen. Ze verhuist naar Engeland en bouwt daar haar leven op. Maar vandaag de dag, bijna 75 jaar later, is nog steeds de pijn te zien. Vooral wanneer ze aan het einde van de uitzending, een stukje voorleest uit het slot van haar boek. 

Bekijk het indrukwekkende fragment en lees ook het CIP-interivew met Holocaustoverlevende Zvi Eyal:

Bekijk de hele uitzending

Reacties

M
Toevallig een groot gedeelte gezien. Zeer indrukwekkend ja.
R
Goed om onder de aandacht te blijven brengen.

Jammer dat er zoveel taalfouten in deze aankondiging staan, lijkt slordig mee omgegaan te zijn, moet niet kunnen in deze redactie.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.