koe
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 januari 2020 door Patrick Simons

Dieren Kootwijkerbroek werden volgens rechter terecht geruimd: "We mogen het aan God overgeven"

Het ruimen van de meer dan 60.000 dieren in Kootwijkerbroek in 2001 was terecht. Dat was gisteren de uitspraak van de hoogste economische rechter in Nederland. Boeren uit het dorp hadden een zaak aangespannen omdat het ruimen van dieren wegens een uitbraak van mond-en-klauwzeer (MKZ) volgens hen onterecht was.

Eerder deze week besteedde Nieuwsuur al uitgebreid aandacht aan dit nieuws. Daarin kwam onder meer de landbouwminister van die tijd (Laurens Jan Brinkhorst) aan het woord. Overigens vindt de rechter wel dat de zaak veel te lang heeft geduurd. Daarom hebben de boeren een schadevergoeding toegekend gekregen. In een brief aan de Tweede Kamer laat Carola Schouten, de huidig minister van Landbouw, weten dat ze deze schadevergoeding zo snel mogelijk wil afwikkelen. Bovendien schrijft ze ook dat ze binnenkort in gesprek wil met veehouders uit Kootwijkerbroek om hun verhalen aan te horen. Ze erkent dat het ruimen van dieren grote impact heeft gehad. “Er zijn ingrijpende maatregelen genomen om de ziekte zo snel mogelijk te beheersen. De maatregel om de bedrijven in Kootwijkerbroek te ruimen heeft enorme impact gehad op de betrokken veehouders, hun gezinnen en de gemeenschap.”

Betrokkenen reageerden teleurstellend op de uitspraak. Zo spreekt het Reformatorisch Dagblad met Gerard Broekhuizen. Bij hem werden er een kleine 500 vleeskalveren geruimd in 2001. Hij vertelt boos te zijn, maar niet boos te blijven. “Afgelopen zondag citeerde een predikant in onze kerk Bonhoeffers uitspraak: 'Geef je verzet aan God.' We mogen het aan Hem overgeven.”

Ook sprak het dagblad met ds. C. G. Visser, hervormd predikant in Kootwijkerbroek. Hij vertelt dat veel mensen in het dorp hun vertrouwen in de overheid zijn verloren. “Het gevoel dat ze onrecht is aangedaan, overheerst. Ik probeer een luisterend oor te bieden en te helpen om een begaanbare weg te vinden. De overheid is van God gegeven en is er om chaos te voorkomen. Tegelijk hoeven we niet in de overheid te geloven, maar mogen we ons vertrouwen stellen op God.”

Reacties

N
Een rare conclusie van de rechter ,het is nu niet meer te achterhalen of er mkz was ,ook was het gevolgde protocol niet gebruikelijk en dus betrouwbaar.Dan had de conclusie moeten zijn ,dat er nu niet meer vast te stellen is ,of er terecht of niet terecht geruimd is. Dus deze uitspraak klopt niet

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.