Feesten & Falafels
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 januari 2020 door Family7

Feesten & Falafels: een culinair avontuur door Israël

Hou je van lekker eten maar ben je geen keukengenie? Dan is Feesten & falafels hét nieuwe Family7-programma waar je naar moet kijken. Karolina uit Israël leert je hoe je eenvoudig met gewone huis-tuin-en-keuken-ingrediënten de heerlijkste Joodse en Israëlische gerechten kunt klaarmaken.

Joden vieren door het jaar heen nogal wat (Bijbelse) feestdagen. Deze vormen voor Israëli’s de mijlpalen van het jaar. In Feesten & Falafels staan presentatrice Sara van Oordt en kok Karolina van Ede-Tzenvirt elke aflevering stil bij de betekenis van een feest. Karolina laat zien welke gerechten de Joden dan eten, maar vooral hoe je het klaarmaakt. Ze leert je hoe je binnen no time typische Israëlische gerechten maakt die perfect zijn voor een gezellige avond en een gegarandeerd succes bij je familie en vrienden.

Traditionele gerechten
Elke vrijdagavond begint de Sabbat. Het is gebruikelijk om dan een traditioneel gevlochten challah-brood te eten. Maar wat houdt de Sabbat eigenlijk in en wat gebeurt er dan? Waarom bouwen Joden een loofhut tijdens Soekot, het Loofhuttenfeest? Welke rol speelt de ramshoorn bij het Joodse nieuwjaar? En wat doen Joden tijdens Simchat Thora? Om daar antwoorden op te vinden, schuift bij elke aflevering een expert aan, die meekookt maar ook uitlegt wat elk feest inhoudt.

Veelkleurigheid van de Israëlische keuken
De uitbundige smaken, geuren en kleuren van het Midden-Oosten hebben een belangrijke plek in de Israëlische keuken. Dat heeft alles te maken met de diversiteit aan landen van waaruit Joden na het ontstaan van de staat Israël in 1948 naar het Beloofde Land verhuisden. Zo kwamen er veel Joden uit landen als Jemen, Irak en Marokko met allemaal hun eigen eetgewoonten en ingrediënten. En de Joden die uit bijvoorbeeld Oost-Europa of Rusland naar Israël verhuisden, maakten weer van heel andere ingrediënten gebruik bij het koken. Zo is de Israëlische keuken een smeltkroes van allerlei verschillende recepten. Karolina: ‘Israël is een culinair avontuur dat nooit verveelt. De variaties zijn eindeloos.

Feesten & Falafels is vanaf 8 januari elke woensdag om 21.00 uur te zien op Family7.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.