Bijbel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

17 januari 2020 door Gezinsgids

Ds. Procee ziet dat de duivel telkens weer op kousenvoeten komt: "Bijvoorbeeld met een mooie Bijbeltekst"

"Formeel wil men God dienen, maar in de praktijk handhaaft men zichzelf", aldus ds. G. R. Procee. In de Gezinsgids geeft de christelijke gereformeerde predikant antwoord op de vraagt hoe hij naar aanleiding van 1 Korinthe 10 reformatorische christenen ziet vervallen tot afgoderij.

"We moeten zelfverloochening leren", stelt de dominee. "Achter Hem komen en volgen. Niet meer mijn wil, maar Uw wil geschiede. Ook in het predikantschap kom je steeds weer voor die vraag te staan. Ik zie dat jonge collega-predikanten steeds meer eisen hebben. Natuurlijk zijn we allemaal wel eens moe, of komt iets niet goed uit. Maar in het ambt moet er extra inzet zijn, omdat de Heere daartoe roept. Paulus arbeidde zo, zonder zelfhandhaving.

Daarnaast zijn christenen gevoelig voor eerzucht, geldzucht en genotzucht. Immoraliteit komt op allerlei manieren op ons af. Evenals traagheid en luiheid in de navolging. Ook hoogmoed is een groot kwaad. De duivel komt in de praktijk altijd weer op kousenvoeten. Bijvoorbeeld met een mooie Bijbeltekst.

Neem nu de huidige discussie over evolutie en geloof. Men selecteert uit de Bijbel wat hen uitkomt, wat leidt tot conclusies die exegetisch correct lijken. Men hanteert dit echter enkel om de eigen positie te verstevigen en de wetenschap te bevestigen. Wanneer we deze weg opgaan, dan leert de geschiedenis ons wat ervan komt. Naar mijn mening heeft Darwin mede een geolf van secularisatie bewerkstelligd.

De duivel komt steeds weer met zogenaamd goede bedoelingen: 'Is het niet dat God gesproken heeft...?' We hebben de leiding van Gods Geest nodig om daar oog voor te krijgen. We moeten trouw zijn aan Hem. Ook om te beseffen welk gevaar we hier lopen."

Lees het volledige interview in de Gezinsgids.

Klik hier voor een abonnement op de Gezinsgids

Reacties

W
Gerard Procee zou er goed aan doen om de boeken van Cees Dekker en bv een boek als 'Geleerd en gelovig' van 22 christenen, die én gelovig én geleerd zijn, bv de Ger. Gem. geleerde Andre Aleman uit Groningen (ook Gerard zijn roots), eens te lezen en ter harte te nemen ipv van deze brs. en zrs er ongefundeerd te beschuldigen van 'eigen positie te verstevigen'. Zeer kwalijk en hoogmoedig Gerard.
K
Ik ben momenteel het boek "En de aarde bracht voort" van Gijs van den Brink aan het lezen. Gijs van den Brink kerkt binnen de Gereformeerde Bond en doet alles behalve selectief winkelen uit de bijbel. Maar ik heb niet het idee dat Procee geïnteresseerd is in wetenschap. Terwijl zowel Paulus als de NBG artikel 2 het tegenovergestelde beweren.
N
Kees en Wim ,Paulus waarschuwt dat niet vele onze leraars moeten zijn,waarom vertrouwen jullie je niet toe aan Gods Geest die jullie alles zal leren wat nodig is i.p.v. jullie toe te vertrouwen aan menselijke inzichten(boeken) of jullie eigen verstand ?Hij is in staat dingen te leren, die geen mens jullie kan leren ,Zijn verstand gaat boven ieder menselijk verstand ,dat is betrouwbaar, die boeken is maar uit de tweede hand ,dus minder betrouwbaar

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.