Monnickendam Bart
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

10 januari 2020 door Patrick Goede

Bart liet zich leiden door erkenning van mensen: "Het geloof voelde als een zware last op mijn schouders"

Bart groeide op in Monnickendam, hij had moeite om aan te haken bij de 'populaire jongens' en hij voelde zich vaak 'subtiel' door hen vernederd. "Ik had een zeer laag zelfbeeld. Ik had continu het gevoel dat ik de erkenning van anderen moest verdienen", zegt Bart in Uit de Wereld.

"Ik was verbitterd geraakt en boos op oude klasgenoten. Ik ging heel veel uit en richtte mij op het versieren van meiden. Dat was zeer belangrijk voor mij, net als het hebben van veel vrienden. Daar zocht ik mijn zekerheid in."

Zware last
"Ik ging af en toe met met mijn vader mee naar de kerk, vaak met een kater. Ik kwam bij een jeugdgroep en leerde daar veel christenen kennen. Ik raakte geïnteresseerd maar leefde nog steeds een goddeloos bestaan. Het geloof voelde als een zware last op mijn schouders. Ik kon het niet. Ik was nu niet alleen bezig om erkenning van andere mensen te krijgen, maar ook van God."

Kinderbijbel
"Ik liep bij een psycholoog en die hielp mij met het vergeven van mensen uit mijn verleden. De muren in mijn hart werden stukje bij beetje afgebroken. Ondanks die enorme verbetering was ik diep van binnen nog niet genezen. Opeens kreeg ik uit het niets de behoefte om de Bijbel te lezen. Toen pakte ik mijn kinderbijbel en binnen de kortste keren las ik het vol passie uit."

Religieus
Bart kijkt een aantal documentaires waardoor hij verder toegerust wordt in het christelijk geloof. De schellen vallen van Barts ogen hij vraagt op zijn knieën vergeving voor zijn zonden. "Ik had rust gevonden als nooit tevoren en zag veel gebeden verhoord worden. Je kunt religieus zijn en in een christelijk gezin zijn opgevoed. Maar als je niet wedergeboren wordt zal je het Koninkrijk van God niet binnengaan."

"Het gaat niet om: doe dit, doe dat. Wat ik eerst deed, wil ik nu niet meer. Wat ik eerst niet wilde, doe ik. Ik herken mijzelf bijna niet meer terug als ik kijk naar mijn leven voor mijn bekering."

Reacties

K
Een mooi verhaal. Elke keer vind het bijzonder te lezen hoe mensen tot geloof komen. Het laat elke keer iets van God zien. Ook vind ik mooi om te lezen dat het niet om het volgen van regels gaat, maar dat je als van zelf de dingen gaat laten, vanuit het geloof.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.