China

Nieuws

07 januari 2020 door Patrick Simons

Martijn van Helvert (CDA) stelt als enige Nederlandse politicus vragen bij veroordeling Chinese predikant

Waar politici van de christelijke partijen SGP en ChristenUnie zich nog niet uitlieten over de situatie van de Chinese predikant Wang Yi, trekt Tweede Kamerlid Martijn van Helvert van het CDA nu wél aan de bel. Hij gaat vragen stellen aan de minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok. Dat weet het Nederlands Dagblad te melden.

Al ruim een jaar zit Wang Yi, voorganger van de Vroege Regen Verbondskerk, in de cel. Eerder deze week werd hij door de rechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar wegens staatsondermijning en illegale zakelijke praktijken. Er werd wereldwijd afkeurend gereageerd op de veroordeling van de predikant. Zo reageerde de Amerikaanse president Trump al door te stellen dat de gevangenneming laat zien dat christenen en andere religieuze groepen steeds meer onder druk komen te staan. “We roepen op tot onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Wang Yi”, zei woordvoerder Morgan Ortagus namens de regering Trump.

Vorig jaar schreef de opgepakte Wang Yi een indrukwekkende open brief. Daarin schreef hij onder meer het volgende: "Niemand ter wereld kan mij dwingen mijn geloof af te zweren, mijn leven te veranderen, en niemand kan mij uit de doden opwekken. Jezus is mijn koning en de koning van de hele aarde – gisteren, vandaag en voor altijd. (...) Ik zal mij met vreugde onderwerpen aan Gods plan."

Ook vanuit de Europese Unie kwam er al een oproep om de predikant vrij te laten. Vanuit Nederland is Van Helvert echter de eerste die zich hierover uitspreekt en actie onderneemt. Hij noemt de veroordeling “verschrikkelijk” tegenover het Nederlands Dagblad. “Als je priester of predikant bent van een parochie of gemeente, vinden zij dat staatsondermijnend. Dat gaat in tegen de universele verklaring van de rechten van de mens.”

Overigens heeft Wang Yi ook een verleden als mensenrechtenactivist. In die periode was hij behoorlijk kritisch op de Chinese president Xi. De veroordeling van de predikant lijkt geen incident te zijn. Recent kwam naar buiten dat de overheid een meerjarenplan heeft opgesteld om het christendom meer te verenigen met het socialisme. Dat houdt onder andere in dat de Bijbel herschreven zal gaan worden. Uit veel kerken zijn de kruizen inmiddels verwijderd en tal van huiskerken werden afgebroken.

Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK) organiseert 13 maart een symposium waarbij broeder Enfu spreekt. Hij is voorganger van een Chinese huisgemeente en vertelt over christenvervolging, bedreigingen en de uitdagingen waar hij in het land als dominee mee te maken krijgt. 


Christenvervolging
- Het christendom wordt vernietigd en het Westen kijkt toe en zwijgt
- Ook christenen uit Nederland horen bij de vervolgde kerk
- Waarom het goed is om als christen vervolgd te worden
- Hemeltergende stilte na aanslagen: benoem de daders en geef slachtoffers een gezicht
- Dominee Henk-Jan Prosman komt in actie en heeft een boodschap voor de media: "Stop met zelfcensuur en politieke correctheid"
Meer over Christenvervolging »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!