ChristenUnie-fractie Israël
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 januari 2020 door Jeffrey Schipper

Palestijnen weigeren gesprek met 'anti-Palestijnse' ChristenUnie-fractie

De ChristenUnie-fractie reist momenteel door Israël en de Palestijnse gebieden. Palestijnse politici bezorgen de christenpolitici een kater door op het laatste moment een geplande ontmoeting af te zeggen, schrijft De Telegraaf. De Palestijnse vertegenwoordiging in Den Haag noemt Voordewind bovendien een 'anti-Palestijnse activist'.

'Het afgelasten van een ontmoeting met de Nederlandse parlementariër Joël Voordewind volgt op zijn consequent en langdurig aanvallen, ontmenselijken en belasteren van Palestijnen', aldus de Palestijnse vertegenwoordiging in Den Haag. 'Hij lobbyt consequent tegen onze onvervreemdbare rechten die in het internationale recht zijn vastgelegd. (...) Mijnheer Voordewind heeft zich verbonden met de meest extremistische Israëlische kolonistengroepen en politici.'

Error: could not load events

Tegenover Trouw spreekt Voordewind van "een belediging". "We zijn hier juist om de gezichtspunten van verschillende kanten te horen, ook in verband met de aanstaande verkiezingen van maart." Via Twitter voegt het CU-Kamerlid toe: 'Onverstandig om gesprek niet meer aan te gaan met CU. We hadden graag de Palestijnse kant gehoord met betrekking tot de situatie hier en in Irak/Iran.'

De Palestijnse vertegenwoordiging in Den Haag schrijft verder in een verklaring: 'In het Nederlandse parlement heeft mijnheer Voordewind onlangs een motie ondersteund die oproept een bindende uitspraak te negeren van het EU-Gerechtshof over de juiste etikettering van goederen van illegale nederzettingen. Dit voorstel onderstreept zijn voortdurende weigering het internationaal recht te handhaven als het over Palestina gaat.'

Onlangs bepaalde het Hof van Justitie van de Europese Unie dat producten uit Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, in de Golanhoogten en Oost-Jeruzalem een apart label moeten krijgen. 'De etikettering werkt een boycot van Israelische producten in de hand, en het uitzonderen van de burgers van één enkel land is mogelijk strijdig met het verbod op discriminatie', stelde het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vervolgens.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers reageert via Twitter als volgt: Dan heb je de kans om jouw kijk op het conflict te delen en weiger je opeens ons te ontmoeten.. (...) Afgezien van het feit dat onderstaande kritiek op Joël Voordewind misplaatst is, bepalen wij zelf de samenstelling van onze CU-delegatie. De twee andere Palestijnse politici weigerden overigens elk gesprek met de hele fractie. Wij blijven openstaan voor de dialoog.'

De Palestijnse politici met wie de ChristenUnie fractie een gesprek zou hebben, zijn Hanan Ashrawi, Saeb Erekat, Mustafa Barghouti en Ahmad Majdalani.

Foto: de ChristenUnie-fractie op reis naar Israël en de Palestijnse gebieden. Bron: Joël Voordewind/Twitter.

Reacties

P
Bang om geconfronteerd te worden naar het verleden in zich schuil houden achter de belangen van het Cidi maar vooral bang voor hun mening uit te komen gezien de corrupte leiding gevoed door Iraanse inmenging. Vanuit dit oogpunt is het verklaarbaar geen ontmoeting te willen hebben.
Diplomatie is kennelijk geen sterke kwaliteit bij de Palestijnen. Yassir Arafat was daar beter in. Misschien nemen ze te veel een voorbeeld aan hun Joodse collega's uit het andere kamp, die met hun arrogante onderhandeltactieken succes lijken te hebben.
H
Waar Yasser Arafat ook beter in was, was het stelen van Europees geld dat voor zijn volk bestemd was. Zijn persoonlijk vermogen werd na zijn dood geschat op 300 miljoen dollar.
Toon meer antwoorden (19)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen