sektesignaal stopt
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 januari 2020 door AD.nl

Sektesignaal per 2020 definitief gesloten

Sektesignaal is per direct definitief gesloten. De organisatie zette zich in voor slachtoffers en familieleden van sektarische bewegingen, ook wel nieuwe religieuze bewegingen genoemd. Dat terwijl er afgelopen jaar juist meer meldingen binnenkwamen bij de organisatie. In de voorgaande jaren werden er zestig tot tachtig meldingen gedaan. Afgelopen jaar waren dat er 103. Veel meldingen gingen over mindfulness- en gelukscursussen, die uitliepen op seksueel en/of financieel misbruik.

Sektesignaal werd in 2012 in het leven geroepen door de Nederlandse overheid toen Alberto Steegeman in Undercover Nederland onderzoek deed naar de religieuze beweging God’s Pleasure. De overheid besloot toen een onderzoek te starten naar de toereikendheid van het Nederlandse zorg- en rechtssysteem van sekten. Het laatste onderzoek dateerde uit de jaren ’80. Met het opzetten van het onderzoek startte het ministerie van Justitie en Veiligheid ook met het financieren van Sektesignaal. Maar sinds de oprichting van de organisatie dreigde de overheid in 2017 al om de financiering stop te zetten.

Het onderzoek van 2012 werd uitgevoerd door Bureau Beke. Het onderzoeksbureau verdiepte zich in 84 nieuwe religieuze bewegingen en de daarbij behorende ervaringen van ex-leden. De meest voorkomende misstanden hadden te maken met manipulatie, malversaties, machtsmisbruik en in enkele gevallen strafbare feiten zoals seksueel misbruik, fysiek geweld en in één geval zelfs moord. In bijna de helft van de 199 onderzochte cases hadden de sekten een (pseudo-)christelijk karakter. 

Karin Krijnen, woordvoerder van Sektesignaal blikt in het AD terug op de afgelopen zeven jaar met de organisatie. "Dat Sektesignaal verdwijnt doet echt wel een beetje zeer, maar op een gegeven moment moet je de realiteit aanvaarden." Ze maakt zich ook zorgen over de gevolgen van het verdwijnen van de organisatie. Waar moeten slachtoffers van sekten en hun families straks terecht?

Met name het onbegrip dat speelt bij slachtoffers vraagt om expertise. Wanneer doet iemand iets omdat hij of zij dat wil en wanneer is er sprake van dwang? "In Utrecht stierf een vrouw door uithongering. Ze hoorde bij een groep die geloofde dat ze konden leven van lucht en licht. Wilde ze dat echt?"

Het is overigens niet zo dat iemand meteen begint met het uitbuiten van een ander. "Dat gaat heel geleidelijk. Mensen die in zo’n situatie terechtkomen, zijn vaak zoekende. Ze zijn rond de 30, hebben een partner, werk en denken: is dit alles?"

Lees het volledige interview met Karin Krijnen van Sektesignaal hier.

Reacties

J
Foute ontwikkeling. Door ervaring heb ik geleerd hoeveel impact sekten hebben op niet alleen de leden zelf, maar zeker ook de familie eromheen.Een deel van onze familie heeft zich tientallen jaren terug laten inpalmen, alle banden met ' buiten' doorgesneden en leeft sindsdien in afzondering. Behalve als het zo uitkomt en er geld te verdienen is.De tactiek van hersenspoeling is misdadig. En om daar iets tegenover te kunnen zetten is dus geen geld meer voor?

Kwestie van prioriteiten lijkt me.
J
Slechte zaak, ik heb het zelf ook meegemaakt in een sektische beweging.

Dit kan en mag je nooit stoppen , het is simpel weg hersenspoelen en manipuleren en bang maken. Gaat men hier op bezuinigen , dat zegt dan genoeg over politiek Den Haag, demonische politiek.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.