Claudia de Breij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

06 januari 2020 door Laurens Sok

Cabaret en christenen…

Het is eigenlijk heel makkelijk. Op een podium eigengemaakte grappen maken die door een groot publiek worden beluisterd en bekeken. En als je dan nog wat grappen maakt over christenen en aanverwante zaken, heb je het publiek al snel achter je…

Het is een jaarlijks terugkerend iets. De oudejaarsconference waarbij een cabaretier het volk vermaakt in de laatste uren van het jaar. Het blijkt zelfs een Nederlandse traditie te zijn. Een jaarlijkse bespiegeling van het afgelopen jaar in een originele verpakking. En typisch Nederlands is ook om in deze conference soms lekker hard uit te halen. Wat normaal eigenlijk niet mag, is nu toegestaan. Want harde humor (b)lijkt leuk te zijn.

Buiten het feit wat je als christen moet vinden van cabaret, was het dit keer pijnlijk om te zien en achteraf dingen erover te lezen. Het persoonlijke relaas van een cabaretier wordt veralgemeniseerd tot een collectief gedachtegoed. Tijdens deze oudejaarsconference kwam de SGP niet al te positief voor de dag, werd de Nashvilleverklaring nog maar eens betiteld als een vreselijk (ouderwets) document en werd een thema als abortus als vrouwonvriendelijk en stigmatiserend bestempeld. En als kers op de taart, christenen zijn maar ouderwetse mensen… Tenminste, dat deel wat niet meegaat in het kuddegedrag van de meerderheid.

Het blijft bijzonder om te zien hoe ‘rustig’ christenen soms blijven wanneer er kwetsende dingen worden gezegd over zaken die hun aan het hart gaan.

Het is de vraag wat je van bovenstaande moet denken… Moet je dit hoog opnemen, of aan je voorbij laten glijden… Want het is bijna elk jaar raak. En cabaret zonder deze grappen lijkt geen cabaret te zijn. Of moet je dit juist wel heel serieus nemen en stelling innemen tegen deze (kwetsende) uitspraken.

Wat mij betreft is dat toch het laatste. Naast de veralgemenisering van dit ‘gedachtegoed’, zijn ze deels ook niet eens waar. Iets wat het kijkende en luisterende publiek niet doorheeft. Ze slikken het namelijk als zoete koek en zien het voor waarheid aan. Iets wat scheefgroei in de hand werkt en een olievlekwerking heeft. En welke uitkomsten het ook heeft, een ander geluid laten horen is ontzettend belangrijk. Het blijft namelijk bijzonder om te zien hoe ‘rustig’ christenen soms blijven wanneer er kwetsende dingen worden gezegd over zaken die hun aan het hart gaan. Wanneer het je écht raakt, dan kan je toch niet stil blijven? En dan gaat de ene persoon een kopje koffie drinken met een cabaretier, de andere persoon schrijft een blog en weer een ander gaat een gesprek of discussie aan met een familielid of collega.

Al schrijvend is het een mooie gedachte om dit mee te nemen in het nieuwe jaar. Kom in 2020 bewust op voor de zaken die je aan het hart gaan. Niet vanuit een bepaalde hoogmoed, maar omdat dingen of zaken je raken. En omdat je het niet kan hebben dat bepaalde onderwerpen of overtuigingen belachelijk worden gemaakt.

Laurens Sok is (online) communicatiemedewerker. Bezoek hier zijn website of volg hem op Twitter.

Reacties

J
Makkelijk doelwit, die christenen. Want zij zijn geroepen verdraagzaam te zijn , vergevingsgezind, en geen kwaad met kwaad te vergelden. Bepaalde cabaretiers schijnen dat te weten en buiten dat uit.Niet toevallig laten dezelfde lui vrijwel zonder uitzondering de islam onbesproken. Want als je dáár grappen over maakt, dán kun je uit alle hoeken narigheid verwachten.Goedkoop scoren dus met die christenen....

B
En zo hóren wij ook te zijn. We zijn nu eenmaal géén moslims...
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (10)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.