Depressie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

08 januari 2020 door EO Eva

Marline (20) ziet na een jarenlange depressie 2020 vol vertrouwen tegemoet

De twintigjarige Marline Boom heeft een Dysthyme stoornis waardoor zij vaak depressief was. Dankzij therapie en met behulp van bevrijdingspastoraat leerde zij haar leven aan God over te geven. Zij stapt dan ook vol vertrouwen het jaar 2020 binnen. Ze vertelde haar verhaal aan EO-magazine Eva.

“Toen ik veertien jaar was en in de pubertijd terecht kwam, veranderde ik van een vrolijk meisje in een onzekere puber. Mijn vader werd in die periode dominee en nam een beroep aan in een andere plaats. We gingen verhuizen en mijn vertrouwde wereldje stond volledig op zijn kop. Ik moest helemaal opnieuw beginnen, in een voor mij onbekende omgeving. Daardoor werd ik erg onzeker. Achteraf was dit het begin van een jarenlange depressie. Ik ging steeds negatiever over mezelf denken en mijn gedachten werden meer en meer beheerst door de dood."

Het was in die periode zo donker dat ik plannen begon te maken om een einde aan mijn leven te maken. Toen iemand hierachter kwam, werden mijn ouders gewaarschuwd en schakelden zij meteen professionele hulp in. Eenmaal bij een psycholoog kreeg ik de diagnose Dysthyme stoornis. Een chronische, ‘iets lichtere’ vorm van depressiviteit. Een dysthyme stoornis is echter langdurig, in tegenstelling tot een depressie. Ik had doorlopend een somber gevoel en kon nergens meer van genieten.”

Marline werd, nadat haar vervolgopleiding door de situatie niet goed liep, opgenomen in Bosch en Duin, een GGZ behandelcentrum van Eleos. "Ik moest leren praten en mijn emoties verwoorden, terwijl ik altijd gewend was geweest om alles op te kroppen. Het laatste wat ik wilde was mensen lastigvallen met mijn gevoelens. Ik kan deze periode het beste vergelijken met het beeld van een rups in een cocon. Er moesten barsten in mijn cocon ontstaan om mij de mogelijkheid te geven om eruit te kruipen en mijn vleugels uit te slaan. Ik heb met andere ogen naar mezelf leren kijken en ontdekte dat ik prachtig gekleurde vleugels heb: talenten die ik mag gebruiken tot Gods eer."

Lees hier het hele verhaal van Marline.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.