Jan van Dooijeweert
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

06 januari 2020 door Jeffrey Schipper

'Ik heb bijna dagelijks mijn zonden beleden, maar weet niet of ik wedergeboren ben'

'Ik zit met de vraag of ik wel of niet wedergeboren ben. Ik heb al die jaren wel bijna dagelijks mijn zonden beleden, maar bekering was er niet', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Evangelist Jan van Dooijeweert (foto) geeft antwoord.

"Weet je dat ik vaak moe word van dit soort vragen", valt Van Dooijeweert met de deur in huis. "We zijn maar aan het zoeken of we wedergeboren zijn... en uitverkoren zijn... en wel echt bekeerd zijn... enzovoort. Maar dat gaat allemaal om straks, want als je niet wedergeboren bent, niet opnieuw geboren bent, dan ga ik naar de HEL!!!!! En dat wil ik voor geen prijs.

Lieve zuster het gaat om iets heel anders in ons geloof. Het gaat om de eer van God. En niet zozeer om mij en jou. Door onze zondeval in het Paradijs kwam God door ons niet meer aan de eer die Hem toekomt. Hij Zelf heeft een weg uitgedacht om dat te herstellen. En Hij wijst ons in de Bijbel deze weg: Jezus Christus, onze Heiland. Hij is de weg voor ons om weer in herstelde betrekking met God de Vader te komen. Heel de prediking van de Heere Jezus is gericht op het eren van Zijn Vader. Denk bijvoorbeeld maar aan Lukas 15. Dan spreken wij over de verloren zoon. Maar het gaat juist speciaal over de goede vader. Waarmee Hij God de Vader wil aanwijzen en eren.

Ik ga naar jouw vraag. Je eindigt met: 'Soms voelt het voor mij alsof het allemaal zo onbereikbaar is.' Dat is nog waar ook. Op deze manier is het inderdaad onbereikbaar. Weet je waarom? Het is niet de weg om er zo mee om te gaan. 'Kind van God worden', gaat niet langs de weg van overwegen en inschatten, commentaar van anderen en een gevoel van je zelf: 'dat je al wat beter wordt.' Het is iets heel anders. De Heere Jezus Zelf onderwijst ons in Johannes 3."

Dit Bijbelgedeelte gaat over "een heel ‘gelovige man’, Nicodemus", vervolgt de evangelist. "Hij komt bij Jezus en denkt dat hij vroom genoeg is en genoeg goeds gedaan heeft om in aanmerking te komen om naar de hemel te gaan als hij sterft. Wat zegt de Heiland? 'Voorwaar, voorwaar zeg Ik u: Tenzij dat iemand wederom geboren worde, hij kan het Koninkrijk Gods niet zien.'
Daar snapt onze oudere vriend helemaal niets van… 'Moet ik dan weer in de buik van mijn moeder en weer geboren worden? Dat kan toch nooit', denkt en zegt hij. En hij heeft gelijk, dat bedoelt de Heere niet. De Heiland bedoelt: Je leven moet helemaal over de kop, helemaal opnieuw beginnen. Radicaal en helemaal.

Ga opnieuw beginnen; bij het begin. Zie op Hem. Denk aan Zijn lijden en sterven. Dat was nodig om voor ons een weg te banen terug naar onze Vader in de hemel. Denk er aan dat Hij stierf om onze, om uw, om jouw zonden. Heel persoonlijk: Het was uw, jouw, mijn schuld dat hij sterven moest. Het was voor uw redding, jouw redding, mijn redding dat Hij de dood inging. Geloof dit en zoek Hem. Dat is de weg om ware vrede te vinden. Om eeuwig leven te vinden en verlost te worden van allerlei vragen over hoe en wat en wanneer... Hem de eer!", aldus Van Dooijeweert.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

J
Zit je je hele leven al onder het gehoor van een dominee en je stelt zulke vragen? Wat een verschrikkelijke armoede!
K
Bekering is in dit soort kerken een diep ingrijpende geestelijk gebeuren, wat je overkomt. Nog erger is dat de "onbekeerde" mensen in deze kerken ook nog eens geloven dat wanneer bovenstaande niet gebeurd, je voor eeuwig verloren bent. Terwijl bekeren niets anders is dan je zonden belijden en het proberen je leven te beteren.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.