Ricardo
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

09 januari 2020 door Michiel Steenwinkel

Het verhaal van een moderne Mozes: Ricardo werd achtergelaten in een doos in Jeruzalem

Dit is het wonderlijke verhaal van een moderne Mozes. Van iemand die als baby te vondeling wordt gelegd en opgroeit bij een ander volk. Om als volwassene te ontdekken wat zijn roeping is in zijn geboorteland. Dit is het verhaal van Ricardo Balsma uit Harderwijk, ofwel van Asaf. Want die naam stond op het briefje in de doos waarin hij werd gevonden. Pasgeboren en met navelstreng.

Het CGI ondersteunt Joods Messiaanse gemeenten in Israël met gebed en financiën en maakt christelijke gemeenten in Nederland bekend met haar Joodse wortels.

Het is april 1993 als een voorbijganger de geboren baby vindt in een steeg in het Joodse deel van de oude stad van Jeruzalem. Hartverscheurend natuurlijk. Maar in het kindertehuis in Jeruzalem ontfermen mensen zich gelukkig over het kleine manneke. Als zes maanden later niemand zich gemeld heeft, komt de kleine Asaf in aanmerking voor adoptie. Zo zijn de regels. Adoptie vanuit Israël naar Nederland komt in die tijd wel vaker voor. Via de organisatie Wereldkinderen komt hij bij een christelijke familie in Harderwijk, waar hem een warm thuis wacht en waar hij de naam Ricardo krijgt.

Herinneringen aan zijn roots heeft Ricardo natuurlijk niet. Of het moet zijn dat kinderen hem op de basisschool uitschelden voor jood en zelfs een keer de Hitlergroet brengen. Want het is bekend dat hij geadopteerd is uit Israël.

"Ik was meteen helemaal verkocht en liep de hele tijd voorop bij de gids. Dit was dus mijn land, zo mooi!"

In 2009 nemen zijn adoptie ouders de dan 16-jarige Ricardo voor het eerst mee naar Israël. Ze maken een rondreis om hem kennis te laten maken met zijn geboorteland. "Ik was meteen helemaal verkocht en liep de hele tijd voorop bij de gids. Dit was dus mijn land, zo mooi!"

Maar terug in Nederland gaat het niet goed met hem. "Ik denk dat de adoptie een soort hechtingsprobleem gaf bij mij. Het maakte mij rebels. Ik stond vaak op de gang. Op het vmbo liep het een keer zo erg uit de hand bij een ruzie dat mijn keel werd dichtgeknepen en ik flauw viel. De politie kwam en er zijn ook jongens van school gestuurd." Ricardo zakt voor zijn eindexamen, maar wordt wonderlijk genoeg door een fout toch aangenomen op de MBO muziekopleiding in Zwolle.

Hij begint te blowen, zit steeds minder in de les en steeds meer in de coffeeshop. In de derde komt er een lid van rockband Make Believe de klas binnen. Hij is op zoek naar een toetsenist en al snel ziet hij in Ricardo zijn gedroomde kandidaat. Hoewel Ricardo de vakken drums en gitaar volgt, leert hij thuis snel de pianopartijen van het hele album van de band uit zijn hoofd. Zijn talent helpt hem vervolgens door de auditie heen. Een week later staat hij in de HMH in Amsterdam.

Ineens is Ricardo gevierd popartiest: "We vlogen van Zweden naar Tsjechië en Amerika en weer terug. Maar ik raakte wel verstrikt in de drugs. Ik kende geen grenzen. Ik was al snel verslaafd aan cocaïne. Ik snoof de hele dag en woog na een tijdje nog maar 57 kilo."

"Ik las een Bijbelstudie waarin gezegd werd dat ik God geen offer kan geven dat mij niets kost."

Als hij begin 20 is komt hij in gesprek met Benthe, de zus van zijn beste vriend. Ze is vol belangstelling en nodigt hem uit om naar de kerk te gaan. "Dat triggerde mij, want ik dacht: je bent een christelijk braaf meisje en je wil niet weten wat ik allemaal gedaan heb in mijn leven. Zoek alsjeblieft iemand die goed voor je is. Maar haar familie keek langs mijn problemen heen en accepteerde mij helemaal."

Tijdens een dienst met Vicky Simpsons in de kerk DoorBrekers in Barneveld komt er een ommekeer. Vanaf het podium roept Vicky: ‘die jongen helemaal achterin met die zwarte haren, zou jij willen gaan staan.’ Benthe pakt snel haar telefoon en neemt de profetische woorden op: 'God laat mij een beeld zien dat Hij staat te kloppen aan je deur. Je staat op een keerpunt in je leven. Hij heeft een gave van creativiteit in je gelegd en Hij gaat dat gebruiken. En maak je geen zorgen over je (biologische red) moeder.'

De boodschap komt binnen. Een dag later meldt Ricardo zijn bandleden dat hij per direct stopt. "Ik moest helemaal uit dat leven stappen. Dat was wel zwaar want een week later was onze nieuwe single 3FM Megahit. Maar ik las een Bijbelstudie waarin gezegd werd dat ik God geen offer kan geven dat mij niets kost."

Ricardo verwacht dat God hem binnen een week in zijn bestemming brengt. Maar God heeft iets meer tijd ingeruimd. Hij trouwt met Benthe en bouwt een nieuw leven op. Maandenlang werkt Ricardo 80 uur per week in de vishandel tot hij er op een dag schoon genoeg van heeft. Hij zegt zijn baan op en thuis in zijn mail zit nog dezelfde dag een aanbieding om te komen werken op de muziekschool Nijkerk, waar hij al snel zes dagen in de week helemaal opgaat in het geven van lessen en workshops. De muziekschool van Amersfoort en Harderwijk volgen.

"Ik probeer altijd Gods stem te filteren te midden van alle andere stemmen die je in je hoofd hebt."

Hij werkt zicheen slag in het rond. Tijd om te tuinieren is er niet. Om het onkruid van 2 meter hoog in de zomer van 2018 te overwinnen, moet Ricardo een bosmaaier huren. De verhuurder achter de balie slaat aan op de Hebreeuwse tatoeage op Ricardo’s arm. Al snel raken ze in gesprek over God, de Bijbel en Israël. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen deze Gert en Ricardo en enige tijd later lopen de mannen samen door Jeruzalem. "De hele reis hebben we Bijbelstudie gedaan en veel gediscussieerd. Mijn hoofd trok het op een gegeven moment niet meer. Ik had opnieuw geen grenzen en kon ze al helemaal niet aangeven."

Begin 2019 gaat het goed mis. Ricardo kan op de muziekschool geen akkoord meer lezen. De dokter constateert een burn out. Thuis slaapt hij vooral. En ontdekt hij de betekenis van de naam op het briefje in de doos in Jeruzalem. Asaf, de Bijbelse koorleider die een groot muzikaal talent was, net als hij zelf. Dat bemoedigt hem.

Maar als zzp’er zonder werk is het geld snel op. Toch raakt Ricardo ervan overtuigd dat hij weer naar Israël moet. "Ik probeer altijd Gods stem te filteren te midden van alle andere stemmen die je in je hoofd hebt. Benthe ging ook bidden en ook zei kreeg de overtuiging dat ik weer naar Israël moest gaan." Van het laatste geld op zijn rekening boekt hij een ticket. Iemand uit de gemeente krijgt het die dag op haar hart om spontaan een bedrag over te maken aan Ricardo. En in Jeruzalem biedt een kennis van de vorige reis hem zijn huis in Jeruzalem aan, inclusief volle koelkast.

Tijdens de reis bidt Ricardo dagelijks in gebedshuis SuccatHallel. Er volgen bijzondere ontmoetingen. Iemand vertelt hem in het gebedshuis dat hij naar de Sionspoort moet gaan. Een beetje beduusd loopt Ricardo erheen. Na een paar rondjes staat hij ineens oog in oog met een lachende orthodoxe man. "Ik dacht: Is dit toeval of wordt dit geregisseerd? Ik vertelde hem dat ik hierheen moest gaan en hij vond dat heel interessant. Heb een uur met hem zitten praten, maar heb hem niet over Jezus verteld. Ik dacht: misschien heeft hij mij iets te vertellen." De open houding van Ricardo leidt ertoe dat er een vriendschap ontstaat en dat de man later via skype tot geloof in Jesjoea komt.

"Uiteindelijk is hij tot de overtuiging gekomen dat Jezus de Messias is. Hij is sindsdien steeds meer in de vrijheid gekomen. Hij durft nu op sabbat ook een lamp aan te doen."

Ricardo: "Hij was erg gestudeerd, maar werd door Jesaja 53 geraakt. Hij zei dat het in de verleden tijd was geschreven en dat de Messias dus voor Jesaja geleefd moet hebben. Ik legde hem uit dat dit is geschreven zodat hij het nu in de verleden tijd kon lezen. Je hoorde hem zuchten aan de telefoon. Maar uiteindelijk is hij tot overtuiging gekomen dat Jezus de Messias is. Hij is sindsdien steeds meer in de vrijheid gekomen. Hij durft nu op sabbat ook een lamp aan te doen."

Op de laatste dag van zijn vertrek ontmoet hij via een kennis op een terrasje de eigenaar van een aantal kindertehuizen in Israël. Die vertelt hem wat zijn rechten zijn en op basis van het adoptiedossier dat Benthe snel stuurt, achterhaalt hij het adres van het kindertehuis dat hem als eerste opving. "Maar het was op de laatste dag van die reis, zodat ik niet meer alleen naar dat tehuis kon. Dat was duidelijk voor een volgende reis bedoeld."

In oktober 2019 reist hij voor het eerst mét vrouw en zijn 1-jarige zoon Judah naar Jeruzalem. Het wordt een reis met bijzondere ontmoetingen en een bezoek aan het kindertehuis in de Oude Stad waar Ricardo als pasgeborene vermoedelijk is opgevangen. Of hij ooit zijn biologische moeder terugvindt, blijft onzeker. "Maar daar is het mij niet om te doen. Het bezoek aan het tehuis was een cadeau. Als het daarbij blijft, is het goed."

Minstens zo bijzonder is de liefde die het gezin ontwikkelt voor zowel Jood als Arabier. In kindertehuis Jemina in Bethlehem maakt Ricardo tijdens de reis muziek met de kinderen. In de bus terug naar Jeruzalem wil Judah op schoot klimmen bij een Arabische vrouw. "We hebben mogen bidden voor haar. We hebben geproefd dat we ook voor de Arabieren tot zegen mogen zijn."

In Jeruzalem wordt het gezin zomaar uitgenodigd om mee te eten met een Joods gezin in een loofhut. En op het strand van Tel Aviv raken ze in gesprek met een Israëlische familie. "De man zei dat hij zag dat ik echt vrij ben. Hij vertelde dat hij door alle religie de werkelijke Gids was kwijtgeraakt. Ik heb het gezin mogen bemoedigen. Dit soort ontmoetingen zijn zo mooi."

Ricardo hoopt dit jaar meer te ontdekken van Gods roeping op zijn leven voor de mensen in Israël.

Lees hier meer over het werk van Comité Gemeentehulp Israël

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!