Schreuders en Uitslag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

06 januari 2020 door Reformatorisch Dagblad

Wordt het tijd dat fulltime moeders gaan solliciteren? Ds. Uitslag en Jan Schreuders in gesprek

“Zonder werkende moeders zouden heel wat reformatorische scholen en zorgorganisaties ophouden te bestaan.” Deze stelling werd door het Reformatorisch Dagblad voorgelegd aan Jan Schreuders en ds. A. C. Uitslag. Ze zijn beide lid binnen het bestuur van een scholengemeenschap en hebben daardoor ook te maken met sollicitatieprocedures. Welke sollicitant neem je aan? De moeder van het gezin? Of juist de vader?

“Er solliciteert een man met vier kinderen en een vrouw met vier kinderen. Ik zou de meest geschikte kandidaat benoemen”, vertelt Jan Schreuders. “Het is voor mij niet doorslaggevend of de vader of de moeder op gesprek komt."

Ds. Uitslag haakt hierop in: “Je moet een aantal voorvragen stellen; hoe verhoudt zich dat in het gezin? Kan een nieuwe baan zich verhouden met de opvoeding van je eigen kinderen? Of ga je dat uitbesteden?”

Schreuders reageert: “Als werkgever zal ik zeker vragen: 'Hoe ga je dat doen?' Dat vraag ik niet omdat ze een vrouw is, maar omdat ze de moeder van een gezin is. Dat zou ik ook aan een vader kunnen vragen. Er kunnen tig motieven zijn waarom ze aan de sollicitatietafel zit en daar ga ik uiteindelijk niet over.”

Fulltime moeder
“Je ziet best vaak dat er contactmomenten in onze maatschappij zijn waarbij de vraag 'wat doet u voor werk?', regelmatig gesteld wordt. Vaak wordt er vreemd opgekeken als iemand vertelt dat ze fulltime moeder is. Ze zou juist een stuk waardering moeten ontvangen en niet het gevoel moeten hebben dat ze iets vreemds doet en niet meer van deze tijd zou zijn”, sluit de predikant af.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.