gevangenis
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 januari 2020 door Patrick Simons

Christelijke oud-politiebaas ging eten met een vrijgekomen moordenaar: "Veroordeel de zonde, niet de zondaar"

Wim Kanis hing zijn politie-uniform een maand geleden voorgoed aan de wilgen. Als politiebaas maakte hij tal van dingen mee, maar leerde hij vooral dat iedereen mens is. In gesprek met De Stentor praat hij onder meer over zijn geloof in God en hoe hij daardoor anders naar mensen kijkt. Zo ging hij eens uit eten met een moordenaar. “Veroordeel de zonde, niet de zondaar.”

Kanis vertelt onder meer dat hij een voorbeeld aan de zorg neemt omdat daar niemand wordt veroordeeld wegens zijn gedrag. “Als is het de grootste misdadiger, het blijft een mens. Dat heb ik ook geleerd. Probeer de minste te zijn, dan worden we samen gelukkiger. Dat wens ik iedereen toe. Mijn geloof speelt daarin een heel belangrijke rol. Tien jaar geleden zou ik daar minder voor uit durven komen, je wordt al snel weggezet als fossiel. Hoe je het ook wendt of keert, ik ben gevormd door m’n opvoeding, omgeving, collega’s en geloof. Als christen zijn er twee beginselen die mij drijven: liefde en het principe ‘veroordeel de zonde, maar niet de zondaar’.”

Wanneer een koelbloedige moordenaar wordt opgepakt, bedreigt deze een collega van Kanis door te zeggen dat hij hem ooit terug gaat pakken. Als hij na zes jaar vrijkomt, besluit de politiebaas daarom om met hem uit eten te gaan. “We zijn uit eten gegaan bij Van der Valk. Twee uur lang hebben we gepraat. Luisteren, je inleven in de ander, oprecht interesse tonen, maar ook benoemen wat fout is. Aan het eind wist ik zeker dat mijn collega geen gevaar meer zou lopen. Toen ik terugkwam op kantoor zeiden mijn collega’s dat ik knettergek ben.”

Lees het hele interview in De Stentor.

Reacties

Als oud politieman spreek ik mijn diep respect uit voor Wim. Het is een wisselwerking in zo'n gebeurtenis als Wim beschrijft. Ook criminelen hebben een achtergrond en reageren vaak uit verwonding en afwijzing. Ik heb met velen gesproken, ze zijn niet anders dan U en ik, maar hun leven nam een andere wending door externe factoren en soms door psychische onvolkomenheden. Maar ten diepste verlangen ook zij naar acceptatie, liefde en een arm om hen heen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.