Laurens Jan Brinkhorst
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 januari 2020 door Patrick Simons

Reconstructie over 'uitbraak' mond- en klauwzeer Kootwijkerbroek: "Minister Brinkhorst spotte met het allerheiligste dat er is"

Zaterdagavond besteedde Nieuwsuur aandacht aan Kootwijkerbroek waar in 2001 maar liefst 60.000 dieren werden gedood omdat de overheid meende dat er sprake was van de ziekte mond- en klauwzeer. Dat wordt door betrokkenen echter tot op de dag van vandaag ontkend. Nieuwe inzichten laten inderdaad zien er vanuit de kant van de overheid een hoop is misgegaan. Betrokkenen spanden een rechtszaak aan tegen de overheid. De rechter doet dinsdag uitspraak. Nieuwsuur sprak met betrokkenen, onder wie ds. Jan Niesing, destijds hervormd predikant in het dorp.

Wanneer de overheid in 2001 meent dat er mond-en-klauwzeer is uitgebroken in Kootwijkerbroek en besluit om 60.000 dieren te doden, komt het dorp massaal in opstand. Doelwit is onder andere Laurens Jan Brinkhorst, op dat moment minister van Landbouw en dus verantwoordelijk. Het tv-programma komt daags voor de uitspraak van de rechter met een uitgebreide reconstructie, waarin onder andere ds. Niesing aan het woord komt. "Het laboratoriumonderzoek was er, maar niemand geloofde erin", stelt hij voor de camera. "En ik ook niet. Want ik heb geen ziek dier gezien, al die tijd niet." Het houdt de inmiddels emerituspredikant tot op de dag van vandaag bezig, zo vertelt hij. "Ik heb eigenlijk alleen maar vragen met betrekking tot MKZ."

Oud-minister Brinkhorst: "Ik heb een christelijke achtergrond, maar ik vind dat geen christelijk gedrag."

De predikant was zeer direct betrokken bij het drama destijds. Zijn zoon werd er namelijk van beschuldigd het virus van een eerder besmet gebied naar Kootwijkerbroek te hebben overgebracht. Later bleek dat dit een valse verdenking was. "Wat vooral pijn doet bij ons en hem is dat je beschuldigd wordt van de dood van 60.000 dieren en van heel veel leed van mensen. Ik heb nog steeds heel vragen, maar nog geen antwoord."

Wanneer de bedrijven in 2001 geruimd worden, komen de boeren in opstand en blokkeren ze de toegangswegen rondom het dorp. Het leidde tot grote onrust en rellen. Er werd fel geprotesteerd waarbij vooral minister Brinkhorst het doelwit was. Ook hij reageert tegenover Nieuwsuur. "Het is een zich zeer christelijk noemend gebied. Ik heb iemand horen zeggen dat het tijd wordt dat Brinkhorst wordt opgeruimd. Dan bedoelen ze niet dat ik als minister aftrad, maar dat het misschien verstandig was dat ik het hoekje om zou gaan. De politie was bang dat er gewonden zouden vallen en medewerkers van de RVV (Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees red.) werden mishandeld. Eerlijk gezegd: ik heb een christelijke achtergrond, maar ik vind dat geen christelijk gedrag."

Ds. Niesing is ook aanwezig bij de rellen. Hij probeert mensen te kalmeren en doet een poging om te bemiddelen. Die mislukt. "Het was vreselijk. Stenen, busjes die omgegooid werden en mensen die gegijzeld werden. Tot uren daarna zijn er dingen gebeurd die op mijn netvlies zijn ingebrand. Die zijn er voorlopig niet meer af te krijgen of misschien gaan ze er wel nooit af."

"Brinkhorst spot met het allerheiligste dat er is: het spreken van God."

Ook Lau Jansen komt aan het woord. Hij besloot kort na het ingrijpende gebeuren om een stichting op te richten waarmee hij probeert om de waarheid te weten te komen. Hij werd daarbij vooral geïnspireerd door twee kranteninterviews. "Ik haalde op een zaterdagmorgen twee kranten uit de brievenbus. Ik stuitte als eerste op een interview met mevrouw Borst die haar triomf vierde met het feit dat de donderdag daarvoor de euthanasiewet was aangenomen in de Tweede Kamer. Dezelfde dag stuitte ik op een ander artikel met uitspraken van Brinkhorst. Hij zegt daarbij: 'Zo lang Onze Lieve Heer niet gesproken heeft is er kennelijk geen MKZ'. Hier spot Brinkhorst met het spreken van God. Er waren twee ministers verenigd in hun spot en in hun aantasting van het leven: het menselijk leven en het dierlijk leven. Ze spotten met het allerheiligste dat er is, namelijk het spreken van God."

Al bijna negentien jaar lang zijn er inmiddels procedures gaande van de inwoners van Kootwijkerbroek tegen de overheid. Inmiddels blijkt dat er in ieder geval van alles is misgegaan en dat er wel degelijk gegronde twijfels mogen zijn of er wel sprake was van mond-en-klauwzeer. Dinsdagmorgen 10.00 uur doet de rechter uitspraak of de dieren in 2001 terecht geruimd zijn.

Bekijk de hele uitzending.

Reacties

J
Maak Brinkhorst niet belangrijker dan hij is.
N
Wat een flauwekul allemaal

Brinkhorst zal het vast niet zo letterlijk bedoeld hebben net zo min er al eeuwen discussie over wat je wel of niet letterlijk zou moet nemen.

Menig strijdje is hierdoor al gestreden.

Hoezo ouwe koeien uit de sloot halen.
Jouw oordeel en beschouwing als ware het flauwekul allemaal, geeft te denken. Hoe kun je het verdriet peilen van mensen die plotsklaps alles verliezen wat ze hebben opgebouwd ? Ik vroeg me af of je enig aandeel in dat verdriet hebt gehad of dat het louter een subjectieve mening is, waarin je eigen denken en ervaring een beslissende rol speelt bij je gedachten en uitspraken hierover?
Toon meer antwoorden (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.