Kees van der Staaij en Gert-Jan Segers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 januari 2020 door Jeffrey Schipper

ChristenUnie en SGP tonen begrip voor Amerikaanse aanval op Soleimani

De dood van de hoge Iraanse militair generaal Qassem Soleimani is het gesprek van de dag. Hij kwam vrijdag om het leven bij een luchtaanval van de Verenigde Staten op het internationale vliegveld van de Iraakse hoofdstad Bagdad. ChristenUnie en SGP tonen begrip voor de aanval.

'Na eerdere aanslagen door de Quds Brigade en de steun aan terroristische organisaties die zij heeft gegeven, heeft de ChristenUnie begrip voor een reactie in de richting van deze gewelddadige organisatie', schrijft ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind op de website van zijn partij. 'Tegelijkertijd ben ik bevreesd dat een aanval als deze leidt tot verdere escalatie in de regio en de gevolgen die dat kan hebben voor de lokale bevolking.

'Het is zaak de banden met democratische krachten in Irak aan te halen en te zorgen dat de invloed van Iran in Irak wordt verminderd', vervolgt Voordewind. 'De ChristenUnie wil van het kabinet weten in hoeverre deze aanval van invloed is op de komende maritieme missie van Frankrijk en Nederland in de regio, in de Golf van Hormuz.'

Via Twitter noemt SGP-leider Kees van der Staaij de 'voortdurende steun van Iran aan terrorisme in Midden-Oosten desastreus'. Om die reden toont hij begrip voor de acties van de Amerikanen. 'Tegelijk ben ik wel bezorgd over de gevolgen van de escalatie en ook voor de veiligheid van Israël.'

De geliquideerde Iraanse generaal bereidde volgens de VS een "grote actie" voor, waarbij "tientallen of zelfs honderden Amerikanen" gevaar hadden gelopen, voegt het ANP toe. "Het besluit van president Trump om Qassem Soleimani te verwijderen van het slagveld, heeft zonder twijfel Amerikaanse levens gered", zei minister Mike Pompeo (Buitenlandse Zaken) tegen CNN.

Irak en Iran beschuldigen de Verenigde Staten ervan met de luchtaanval een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten te ontketenen. De Amerikaanse president Donald Trump zegt met de aanval juist rust in de regio te willen afdwingen.

De Libanese sjiitische beweging Hezbollah heeft opgeroepen waar ook ter wereld de "grote Amerikaanse misdaad" te wreken. Hezbollah-leider Sayyed Hassan Nasrallah zei dat zijn beweging doorgaat op de met Soleimani ingeslagen weg. De VS bereiken volgens hem met de moorden niets en zij moeten gestraft worden, berichtte de omroep al-Manar.

Reacties

H
Het is begrijpelijk dat de VS actie hebben ondernomen.

Anderzijds heeft Trump gelijk als hij zegt dat de VS in deze landen niet als politieagent wenst te functioneren. Westerse landen moeten niet de illusie hebben dat zij kunnen bijdragen aan het einde van een eeuwenlange interne strijd die daar gaande is. De geschiedenis leert dat in deze landen de vriend van vandaag morgen de vijand kan zijn.
M
@Lieke Wisse. Het atoomakkoord was een akkoord van NIKS. Iran ging gewoon door met het verrijken van uranium voor kernwapens. ZIJ hielden zich niet aan h e t akkoord, met het doel Israël van de kaart te vegen. Die gasten zijn niet te vertrouwen. Ik snap t niet dat sommige mensen denken dat ze eerlijk zijn. Zij hebben een ander doel, een geestelijk doel, een islamitisch doel, zoals dhr Snoek ook schrijft.

H
Vervolg . Het blijft een gejojo om de macht tussen sjiïeten en soennieten. Westerse inmenging in het aanhalen van de banden met de.democratische krachten in Izoals het aanhalen van de banden met de.democratische krachten in Irak en te zorgen dat de invloed van Iran in Irak wordt verminderd, zoals Joel

Voordewind stelt zullen het probleem alleen maar groter maken.
Toon meer reacties (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!