Donald Trump
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 januari 2020 door Jeffrey Schipper

Donald Trump verzet zich tegen gevangenschap Chinese predikant en roept op tot vrijlating

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de 9-jarige gevangenisstraf van de Chinese pastor Wang Yi, één van China's bekendste predikanten, veroordeeld. Volgens Trump geeft de gevangenneming aan dat China christenen en andere religieuze groepen steeds meer onder druk zet.

Wang Yi is veroordeeld voor onder meer staatsondermijning. Zijn Vroege Regen Verbondskerk is een van de bekendste niet-geregistreerde protestantse kerken. De Chinese wet schrijft voor dat gelovigen alleen mogen samenkomen in door de Communistische Partij toegestane, gereguleerde kerken. Maar ook geregistreerde kerken en geloofsgemeenschappen krijgen in China de laatste jaren te maken met steeds meer repressie. Gebedshuizen zijn gesloopt, kerken en moskeeën zijn gesloten.

"We roepen op tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Wang Yi", aldus woordvoerder Morgan Ortagus namens de regering Trump. "We roepen Peking op om zijn internationale verplichtingen en eigen grondwet na te komen en de religieuze vrijheid van eenieder te beschermen."

Voordat hij pastor werd, was Wang Yi een mensenrechtenactivist en kritisch over de Chinese president Xi. Van een incident is geen sprake. De Chinese overheid heeft een vijfjarenplan opgesteld om het christendom beter verenigbaar te maken met het socialisme. Daarvoor zal een ‘herschrijving’ van de Bijbel plaatsvinden. Het harde optreden tegen religie heeft in China veel huiskerken afgebroken. Duizenden kruizen uit landelijke kerken zijn verwijderd.

Op 13 maart vertelt broeder Enfu, voorganger van een Chinese huiskerkgemeente, over christenvervolging in zijn land tijdens een symposium van SDOK (Stichting De Ondergrondse Kerk). Hij vertelt over de bedreigingen en de uitdagingen waar hij mee te maken heeft als dominee van een gemeente die steeds verder onder druk komt te staan.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.