China politie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 januari 2020 door Jeffrey Schipper

Pastor van kerk in China moet 9 jaar de gevangenis in

Een pastor van een kerkgemeenschap in China is veroordeeld tot negen jaar cel voor onder meer staatsondermijning, meldt de NOS. Wang Yi werd een jaar geleden tijdens een inval in de Vroege Regen Verbondskerk met meer dan honderd gelovigen gearresteerd. 

De Vroege Regen Verbondskerk is een van de bekendste niet-geregistreerde protestantse kerken. De Chinese wet schrijft voor dat gelovigen alleen mogen samenkomen in door de Communistische Partij toegestane, gereguleerde kerken. Maar ook geregistreerde kerken en geloofsgemeenschappen krijgen in China de laatste jaren te maken met steeds meer repressie. Gebedshuizen zijn gesloopt, kerken en moskeeën zijn gesloten. 

Vorig jaar schreef de opgepakte Wang Yi een indrukwekkende open brief. Daarin schreef hij onder meer het volgende: "Niemand ter wereld kan mij dwingen mijn geloof af te zweren, mijn leven te veranderen, en niemand kan mij uit de doden opwekken. Jezus is mijn koning en de koning van de hele aarde – gisteren, vandaag en voor altijd. (...) Ik zal mij met vreugde onderwerpen aan Gods plan."

Voordat hij pastor werd, was Wang Yi een mensenrechtenactivist en kritisch over de Chinese president Xi. Van een incident is geen sprake. De Chinese overheid heeft een vijfjarenplan opgesteld om het christendom beter verenigbaar te maken met het socialisme. Daarvoor zal een ‘herschrijving’ van de Bijbel plaatsvinden. Het harde optreden tegen religie heeft in China veel huiskerken afgebroken. Duizenden kruizen uit landelijke kerken zijn verwijderd. 

Op 13 maart vertelt broeder Enfu, voorganger van een Chinese huiskerkgemeente, over christenvervolging in zijn land tijdens een symposium van SDOK (Stichting De Ondergrondse Kerk). Hij vertelt over de bedreigingen en de uitdagingen waar hij mee te maken heeft als dominee van een gemeente die steeds verder onder druk komt te staan.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.