kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 januari 2020 door Patrick Simons

Godsdienstpsycholoog Marten van der Meulen: "Kerk met vaste regels en grenzen loopt op zijn einde"

“Een kerk als vereniging past niet meer in de netwerksamenleving waarin we nu leven.” Dat is in ieder geval wat Marten van der Meulen, godsdienstpsycholoog aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) in Groningen vindt. Hij sprak erover met het Nederlands Dagblad.

Hij legt zijn stelling tegenover het dagblad verder uit. “Daarmee bedoel ik een kerk met vaste regels en grenzen. Vroeger was het zo dat als je hervormd was, of vrijgemaakt-gereformeerd, daar een bepaald pakket bij hoorde. Je ging naar een bepaalde school, las bepaalde literatuur, droeg bepaalde kleren. Waar je bij hoorde, bepaalde je identiteit. Die vorm van kerk-zijn loopt op zijn einde.”

Social media spelen in die ontwikkelingen een belangrijke rol volgens Van der Meulen. “Tot in de jaren negentig was de dominee nog het belangrijkste informatiekanaal voor mensen in de kerk. Hij of zij was degene die de Bijbel uitlegde en sprak over de grenzen van de kerk. Nu kunnen mensen goede relaties onderhouden met mensen die aan de andere kant van de stad, het land of de wereld wonen. Ze halen zelf hun informatie bij elkaar en laten zich door anderen inspireren.”

Lees het hele artikel in het Nederlands Dagblad.

Reacties

H
Inderdaad , “Ze halen zelf hun informatie bij elkaar en laten zich door anderen inspireren.” Inspireert het gezaghebbende Woord van God dan nog of zijn we op weg naar een godsdienst naar eigen snit. Schept God de mens of schept de mens god.
M
Ik denk dat Gods woord zeker gezaghebbend blijft. Afhankelijk zijn van 1 dominee lijkt me ook niet altijd gezond. Uiteindelijk het beste van 2 werelden combineren, een gezonde gemeenschap vormen en daarnaast putten uit meerdere bronnen die je geloofsleven verrijken en veelkleurig maken. Het of/of denken is in de praktijk nooit een serieuze optie, de complexiteit van het leven vraagt altijd meer dan een zwart/wit-oplossing.
Mee eens Haaije,Ik denk dat er een moment van keuze komt. Een algemene kerk voor religieuze zoekers , met een model dat acceptabel is voor voor de seculiere bezoekers en waar Gods woord wordt aangepast aan het gehoor,of een schuilplaats in de vorm van kleine schuilgemeenten voor mensen die willen vasthouden aan Gods woord, de Bijbel. Hier hoef je geen moeite voor te doen. je wordt als een splinter die uit het lichaam zweert.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!