fokko
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 januari 2020 door Patrick Simons

"Kerk zijn doe je met open armen, niet met geblindeerde ramen"

Waar veel mensen enthousiast reageren op de mogelijk fusie tussen de Nederlands Gereformeerde Kerk en de vrijgemaakten, is hoogleraar religie en recht Fokko Oldenhuis dat niet. In gesprek met het Nederlands Dagblad stelt hij liever een opener bezinning op oecumene te willen.

Oldenhuis vertelt onder meer zich te ergeren aan de vele regels die bij de concept-kerkorde werden benoemd over onder meer het Heilig Avondmaal en gastpredikanten. “Ik vind die aanpak volkomen achterhaald. In de regel gaat een predikant voor, maar als een gemeente het anders wil regelen, laat daar dan ruimte voor in een kerkorde. Of een gast het avondmaal meeviert, laat je als regel aan hem of haar zelf over. Dat soort zaken moet je helemaal niet opleggen.”

“Je hebt niets van het verleden geleerd”, vervolgt de hoogleraar. “Het is nog één dichtgetimmerde kerkorde. Gestolde angst. Daarvan schrik ik. Het mooie van geloven, van open kerk-zijn, kom ik er niet in tegen. Kerk-zijn anno 2020 doe je met open armen, niet met geblindeerde ramen.”

Lees het hele artikel in het Nederlands Dagblad

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.