mart
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

02 januari 2020 door Patrick Simons

Mart Smeets bespreekt de tien geboden: "God is niet aanwezig in mijn leven"

Met het ouder worden denkt sportpresentator en journalist Mart Smeets steeds vaker na over de dood en over God. Eerder sprak hij er al uitgebreid over in het EO-programma Adieu God! In een interview met Trouw laat de journalist zich opnieuw uit over het geloof, naar aanleiding van de tien geboden.

“God is niet aanwezig in mijn leven”, is Smeets meteen duidelijk. “Geen man met een baard, geen mooie vrouw met lang, grijs haar. Geen hemel. Geen hel. Niks. Wat dan de bedoeling is? Dat je een beetje plezier maakt, dat je een familie sticht (mag, hoeft niet) en dat je aardig bent voor de mensen. Dat is het belangrijkst: aardig zijn voor anderen mensen.”

Nadat Smeets aan de hand van de geboden op zijn leven terugkijkt, komt hij aan het einde van het interview terug op wat hij eerder zei. “Kleine toevoeging: ik was verleden jaar ziek, serieus ziek. Ik had een zware nierkoliek en ik lag met veel pijn in bed. Op zeker moment kwam Balou (zijn kat red.) naar boven en ging bovenop mijn zij liggen, spinnend, precies op de plek waar het zo zeer deed. Na een half uur zakte te pijn. Balou sprong van bed en drentelde weer naar beneden. Alsof haar taak erop zat. Hoe is zoiets in godsnaam mogelijk? Leg dat eens uit! Ik zeg: het is gevoel dat wij nauwelijks nog hebben. Ik geloof in gevoel. En dat geloof groeit naarmater ik ouder word. Leven op gevoel. Dat is het. Niet verklaren. Geen betekenis zoeken. Het is niet nodig om overal woorden aan te geven.”

Lees het hele interview bij Trouw.

Reacties

Want hetgeen van Hem niet gezien kan worden, Zijn eeuwige kracht en goddelijkheid, wordt sedert de schepping van de wereld uit Zijn werken met het verstand doorzien, zodat ze geen verontschuldiging hebben. De dwaas zegt in zijn hart: er is geen God. Maar als je met aardse ogen naar een God kijkt die Geestelijk is, hoe kun je dat dan begrijpen? Nicodemus moest Geestelijk opnieuw geboren worden voordat hij iets kon begrijpen van de (G)eestelijke wereld. Die is anders dan de wereld van de sport.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.