vuurwerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 januari 2020 door Jeffrey Schipper

HHK-predikant schrok van vuurwerk tijdens oudejaarspreek: "Ik verstijfde en raakte van slag"

"Ik verstijfde en raakte van slag", vertelt ds. J. L. Schreuders. De hersteld hervormde predikant was tijdens een kerkdienst op Oudjaarsdag "helemaal de kluts kwijt", vertelt hij tegenover het Reformatorisch Dagblad. Zijn preek op Urk werd verstoord door "heel zwaar" vuurwerk.

"Die laatste dienst van het jaar herdachten we overledenen, en lazen we, zoals in Urker kerken gebruikelijk, Psalm 90. 'Leer ons alzo onze dagen tellen, dat wij een wijs hart bekomen.' Nadat ik een minuut lang geen woord kon uitbrengen, preekte ik verder. Maar de bezieling was eruit. Ik sprak werktuiglijk. Veel eerder dan gebruikelijk ben ik gestopt."

Niet alleen rondom de Moriakerk kan het op de laaste dag van het jaar onrustig zijn. Ook in Nunspeet weten ze hier alles van. Zo vertelt koster Gerben Niebeek van de hervormde Dorpskerk dat jongeren uit een nabijgelegen kroeg tot de dienst is afgelopen lawinepijlen afsteken. De overlast is inmiddels veminderd, omdat de kroeg is gesloten. Toch hoorde ds. G. Herwig tijdens zijn oudejaarspreek weer harde knallen.

Op Oudjaarsdag mogen mensen van 18:00 tot 02:00 uur vuurwerk afsteken. Hoewel steeds meer oudjaarsdiensten om 16:00 uur beginnen, vindt ds. Schreuders niet dat kerken met het vervroegen van de dienst zwichten voor raddraaiers.

Lees hier meer in het Reformatorisch Dagblad.

Reacties

K
In de meeste kerken (waaronder de PKN) loopt het kerkelijk jaar tot 31 oktober en wordt ook op die laatste zondag de overledenen herdacht. Verder kun je ook gewoon op de laatste zondag van het jaar de laatste dienst houden. Ik snap die doordeweekse kerkdiensten nooit zo. En dat je van slag raakt van vuurwerk, ligt meestal niet aan het vuurwerk, maar aan iets anders (denk ik).
B
Hè?? Méén je dat nou?? Ikzelf loop ook de hele dag gestresst rond, dat ligt wel degelijk aan die knallen hoor! Mijn hersens zeggen continue: gevaar! Vluchten! En gelijk hebben ze. Terwijl ik niet één oorlog heb meegemaakt. Maar 30 en 31 december én 1 januari (het wordt ál langer) líjkt het net oorlog... Voor mij is het héél normaal dat je daar gestresst van wordt, er kunnen immers ook heel goed ongelukken (zoals brand met dodelijke afloop) mee gebeuren.. Net als de ds weet ik dat de Heer ons leven in Zijn handen heeft, maar zelf weet je níet
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events