Nigeria vlag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 december 2019 door Open Doors

Kerstterreur in Nigeria: 15 christenen gedood

Nigeriaanse christenen werden afgelopen week meerdere keren het slachtoffer van Boko Haram. Door verschillende terreuracties kwamen ten minste vijftien christenen om het leven.

Op dinsdag 24 december viel Boko Haram het dorp Kwarangulum binnen. Voor de tweede keer dit jaar vielen strijders het dorp binnen met trucks en motoren. Ze schoten op wegvluchtende dorpsbewoners, roofden huizen leeg en veroorzaakten grote schade.

Een lokale burgerwacht vertelt: “Ze vermoordden zeven mensen en ontvoerden een tienermeisje. Ze namen onze spullen mee en staken verschillende gebouwen in brand, ook de kerk.” De dorpelingen zijn aangeslagen en in shock door de gebeurtenissen. Waar het ontvoerde meisje is, is onduidelijk.

Executies
Vandaag werd bekend dat ISWAP – een onderdeel van Boko Haram – op Eerste Kerstdag elf mannen heeft geëxecuteerd. De mannen werden al langer vastgehouden en waren eerder te zien in een video waarin zij de overheid smeekten om hulp. Sommige bronnen beweren dat alle mannen christen waren, anderen beweren dat drie van hen moslim waren.

ISWAP gaf twee redenen voor de executies: allereerst wilde de groepering wraak nemen op de moord van een van haar leiders. Daarnaast had Boko Haram een ruil geëist van hun gevangenen met strijders die de overheid gearresteerd had. Toen deze ruil uitbleef, besloot Boko Haram haar gevangenen te executeren.

Error: could not load events

Antonio Gutteres, secretaris van de Verenigde Naties, reageert op beide nieuwsberichten via een woordvoerder: “De Secretaris-Generaal maakt zich grote zorgen over het nieuws van de executie en ontvoering van burgers in Nigeria. Hij benadrukt de solidariteit tussen de Verenigde Naties en het volk en de overheid van Nigeria.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!