Ds. Arie van der Veer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

24 december 2019 door Arie van der Veer

Deze vrouwen waren machtige instrumenten in de handen van God

‘Kort daarop reisde Maria in grote haast naar het bergland, naar een stad in Juda, waar ze het huis van Zacharias binnenging en Elisabet begroette. Toen Elisabet de groet van Maria hoorde, sprong het kind op in haar schoot; ze werd vervuld met de Heilige Geest en riep luid: ‘De meest gezegende ben je van alle vrouwen, en gezegend is de vrucht van je schoot! - Lucas 1: 39-42

Op een dag werd aan de deur van het huis van Elisabet en Zacharias geklopt. Elisabet deed open. En zag daar haar jonge nichtje Maria. Er gebeurden wonderlijke dingen. Wel heel bijzonder was, dat het kind in de buik van Elisabet reageerde. Beide vrouwen voelden het bijzondere van deze ontmoeting. Elisabet begon: ‘Maria: ‘‘De meest gezegende van alle vrouwen ben jij, en gezegend is de vrucht van je schoot! Wie ben ik, dat de moeder van mijn Heer naar mij toe komt?’ En toen reageerde Maria. Spontaan zong ze een lied. Het had veel weg van een oude psalm.

De vrouwen zijn voor mij twee profetessen. Elisabet en Maria waren machtige instrumenten in de handen van God.

Hoe kwamen deze vrouwen aan zoveel wijsheid? Dat hadden ze niet van zichzelf. Dit was niet normaal. Deze ontmoeting gaat veel verder dan het verslag van een familiebezoekje. De vrouwen zijn voor mij twee profetessen. Elisabet en Maria waren machtige instrumenten in de handen van God.

In de Bijbel zijn maar een handvol verzen aan de moeder van Johannes de Doper gewijd.
Zij moet een geweldige vrouw geweest zijn. Ook een vrome vrouw. God zal Zijn eigen redenen gehad hebben om Elisabet, moeder van Johannes te doen zijn en Maria, moeder van Jezus. Maar zelfs voor ons mensen is het te begrijpen. Wat over hen geschreven staat, is namelijk geweldig.

De twee vrouwen hebben elkaar ontmoet, toen Elisabet zes maanden zwanger was. Ook Maria had van de engel Gabriël gehoord, dat zij zwanger zou worden. Als ongetrouwde vrouw begreep zij er niets van. Maar zij aanvaardde in geloof de boodschap van de engel. ‘De HEER wil ik dienen’, had zij gezegd,‘laat er met mij gebeuren wat u gezegd hebt’. Zij kreeg daarna trouwens ook een teken: de engel vertelde haar, dat haar oude nicht Elisabet zwanger was. Dat inspireerde Maria tot een lange reis. Dat wonder wilde ze met eigen ogen gaan zien. Een wonder maar ook tegelijk een teken voor haar, dat de belofte van God waar was.

Ds. Arie van der Veer deelt op Facebook regelmatig inspirerende overdenkingen en video's. Bezoek hier de Facebookpagina van de predikant.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events